latinica  ћирилица
11/09/2018 |  14:03 | Autor: SRNA

Šeranić: Јačanjem saradnje podstaći naučnu produktivnost

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je cilj Ministarstva da podstiče naučnu produktivnost u Srpskoj pronalaženjem kontakt tačaka i jačanjem saradnje privrede i naučno-istraživačkih ustanova.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je nakon sastanka sa dekanom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Darkom Kneževićem rekao da je taj fakultet pravi primjer kako naučni radnici mogu da sarađuju sa privredom.

"Razgovarali smo o nekoliko tema koje su bitne za dalji razvoj naučno-istraživačke infrastrukture u Republici Srpskoj, a to je prije svega sve ono što se odnosi na interdisciplinarnost, inovativnost i internacionalizaciju nauke", rekao je Šeranić novinarima.

On je naglasio da će u narednom periodu, osim sa predstavnicima fakulteta i naučno-istraživačkih institucija, razgovarati i sa privrednicima i njihovim potrebama, kako bi se naučno-istraživački rad mogao usmjeriti u tom pravcu.

"Ovaj proces je tek na početku, a nakon svih posjeta i razgovora plan nam je da napravimo rezime, te srednjeročne i dugoročne mjere, kao i da pronađemo modele koji će biti primjeri dobre prakse", rekao je Šeranić.

On je naveo da je prethodno razgovarao i sa dekanom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Stankom Stanićem o podizanju kvaliteta naučno-istraživačkog rada, kao i o modelima koje ovaj fakultet ima u tom segmentu.

Knežević je istakao da je velika potražnja za mašinskim inženjerima, kojih nema dovoljno i kojih privreda može mnogo više da apsorbuje nego što ih fakultet može školovati.

"Potrebno je privredu podići na viši nivo, a to je nemoguće bez saradnje privrede i univerziteta, tako da smo tu već preduzeli određene aktivnosti i radimo na tome da školujemo kadar za privredu, a pomažemo i srednjim školama da se osposobe da mogu da obučavaju učenike za zanimanja koja su tražena na tržištu", rekao je Knežević.

On je izrazio zadovoljstvo nastavnim kadrom na Mašinskom fakultetu, te istakao problem što mladi kada završe fakultet i master studije često ne žele da ostanu da rade na Fakultetu jer u privredi imaju mnogo veću zaradu.

"Međutim, naš fakultet je jedan od najopremljenijih u regionu jer imamo 13 veoma opremljenih laboratorija u koje je u zadnjih pet godina uloženo oko pet miliona KM, od čega je četiri milona izdvojila Vlada, dok smo mi uložili milion KM putem projekata", rekao je Knežević.