latinica  ћирилица
11/09/2018 |  15:38 | Autor: RTRS

Čubrilović sa rektorima javnih univerziteta- Unaprijediti kvalitet obrazovanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa rektorima javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslavom Gajaninom i Stevom Pašalićem o unapređenju kvaliteta visokoškolskog obrazovanja.
Čubrilović sa rektorima Јavnih univerziteta - Foto: RTRS
Čubrilović sa rektorima Јavnih univerzitetaFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima organizacije, te kadrovskog i materijalnog stanja na javnim univerzitetima.

Čubrilović i rektori saglasili su se da je neophodno unaprijediti kvalitet visokoškolskog obrazovanja, izvršiti racionalizaciju studijskih programa i odabira profila školovanja u skladu sa zahtjevima društva, privrede i potrebama razvoja Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

U vezi sa zahtjevima studenata, koji su upisali studije po starom programu, dogovoreno je da javni univerziteti, u najkraćem roku, daju jasne instrukcije fakultetima i studentima upisani prema ranijem Zakonu o univerzitetu, kako bi se omogućili fleksibilniji uslovi za njihov završetak započetih studija ili da im se omogući odgovarajuće prilagođavanje studiranju u skladu sa "bolonjskim procesom".

Zaključeno je da je neophodno osnivanje instituta, centara i drugih oblika istraživačkog rada koji će biti usklađeni sa potrebama privrede i razvojem Republike Srpske, a koji će djelimično omogućiti i finansiranje visokog obrazovanja.

Čubrilović je podržao aktivnosti rektorata javnih univerziteta u Banjaluci i Sarajevu koje imaju za cilj smanjivanje broja gostujućih profesora i prijem asistenata iz reda najboljih studenata, odnosno studenata generacije.