latinica  ћирилица
11/09/2018 |  17:45 | Autor: SRNA

Za stambeno zbrinjavanje Roma milion KM lokalnim zajednica

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donio odluku o dodjeli granta od ukupno milion KM lokalnim zajednicama za stambeno zbrinjavanje Roma u ovoj godini.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Novac će biti dodijeljen iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Brčko će dobiti 60.000 KM za poboljšanje uslova u stambenim jedinicama u kojima žive Romi, Bijeljina 100.000 KM za izgradnju osam stanova, a opština Modriča 100.000 KM za sanaciju šest stanova i asfaltiranje dvije ulice u dva romska naselja.

Za opštinu Lopare predviđeno je 60.000 KM za asfaltiranje 800 metara lokalnog puta u Mjesnoj zajednici Lipovice, a opštini Gradiška 53.400 KM za izgradnju jednog stana i sanaciju kuće.

Opštini Kakanj biće dodijeljeno 100.000 KM za izgradnju 10 stanova za romske porodice koje žive u bespravno izgrađenim ili neuslovnim stambenim jedinicama ili imaju status beskućnika.

Goražde će dobiti 100.000 za izgradnju četiri stana, opština Stolac 100.000 KM za izgradnju tri stana, opština Sapna 100.000 KM za izgradnju jedne i sanaciju dvije stambene jedinice, a opština Fojnica 80.000 KM za sanaciju krova na četiri stambena objekta, izgradnju kupatila u tri stambene jedinice, uređenje korita rijeke Dragače i utopljavanje jednog stambenog objekta, navedeno je u saopštenju.

Opština Zavidovići dobiće 57.273 KM za izgradnju 400 metara ulice sa odvodnjom, opština Busovača 49.500 KM za izgradnju dva stambena objekta za dvije romske porodice, a opština Kalesija 39.826 KM za asfaltiranje 200 metara ulice u romskom naselju Olanovica i uređenje bankina.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o drugom izvještaju Lancerote komiteta o primjeni Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualne zloupotrebe "Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja u krugu povjerenja".

Drugi izvještaj Lancerote komiteta u kojem je dat niz preporuka za jačanje zaštite djece primljen je k znanju i zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da dokumenta dostavi vladama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH na upoznavanje i dalje postupanje po preporukama ovog komiteta, radi ispunjavanja međunarodnih obaveza BiH.

U izvještaju su analizirani struktura, mjere i procesi koji se koriste za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja u krugu povjerenja u zemljama potpisnicama Konvencije.

Kao primjeri perspektivne prakse u izvještaju, u kojima se pominje BiH, navodi se da Mreža mladih savjetnika daje savjete Ombudsmanu za djecu Srpske o svim pitanjima koja se tiču djece, kao i da je Odjeljenje za zaštitu prava djeteta Ombudsmana za ljudska prava BiH preduzelo niz aktivnosti, koje je podržala Organizacija "Sačuvajmo djecu" s ciljem promocije dječijih prava i povećanja svijesti o zaštiti od nasilja.

Јedna od tih aktivnosti je i organizovanje radionica u školama s ciljem informisanja djece o pravima, posebno o zaštiti od nasilja.

Savjet ministara donio je odluku o dodjeli 10.000 KM Fondaciji "Lara" Bijeljina za sufinansiranje projekta obilježavanja 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.