latinica  ћирилица
11/09/2018 |  18:09 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Svečano otvoren 23. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Dvadeset treće izdanje Međunarodnog sajma knjige "Banjaluka 2018" u organizaciji Glasa Srpske počelo je danas u Sportskoj dvorani Borik.

Ovogodišnju smotru pisane riječi besjedom je svečano otvorio poznati srpski pjesnik Ljubivoje Ršumović.

Ršumović je naveo da je Sajam praznik pisane riječi, ilustrovanih emocija, uređivačke mudrosti, izdavačke visprenosti i čitalačke radoznalosti.

- Svake godine u ovoj prilici treba da se sjetimo prvog srpskog ministra prosvjete Dositeja Obradovića i njegovih riječi "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce", ali koje i čije knjige? - upitao je Ršumović i dodao da se neki trude da u lektiri bude sve manje Petra Petorovića Njegoša, Branka Ćopića, Petra Kočića, Ivana Cankara, dok je u lektire dospjela i "jedna estradna zvijezda".

Ršumović je dodao da bi ovi dani trebalo da budu, ne samo dani knjige, već i pisaca.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević rekao je da je Sajam knjige u Banjaluci potvrdio mjesto među najznačajnijim kulturnim manifestacijama na ovim prostorima, promovišući i afirmišući književnost, izdavaštvo i kulturu u cjelini.

- Nemjerljiv je doprinos koji ugledu naših stvaralaca i naše kulture daju organizator i sama manifestacija - rekao je Malešević.

Otvaranju Sajma prisustvovali su ministri u Vladi Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, akademici, direktori kulturnih, obrazovnih i drugih ustanova u Republici Srpskoj.

Kao i prethodnih godina, sajam je otvoren već od jutarnjih časova, a knjige će posjetiocima biti dostupne do 17. septembra svaki dan od 10.00 do 20.00 časova.