latinica  ћирилица
12/09/2018 |  11:16 ⇒ 11:17 | Autor: RTS

VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum, svako glasa prema savjesti

VMRO-DPMNE pozvao je svoje simpatizere da na predstojećem referendumu u Makedoniji glasaju prema sopstvenoj savjesti, čime je riješeno jedno od ključnih političkih pitanja u toj državi - da li će najbrojnija stranka pozvati svoje glasaće da bojkotuju izjašnjavanje o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk) -
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk)

Predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke, pozvao je članove i simpatizere ove stranke da glasaju prema sopstevnoj savjesti, navodeći da o "nacionalnim pitanjim odluku treba da donese nacija".

"Pitanje imena jedno je od najznačajnijih u našoj zemlji. Ovo nije pitanje za Hristijama Mickoskog ili Zorana Zaeva, već pitanje za Makedoniju i sve njene građane", rekao je Micovski posle višečasovnog većanja u sjedištu VMRO-DPMNE u Skoplju.

Na taj način rješena je jedna od posljednjih nepoznanica pred referendum o sporazumu sa Grčkom koji će biti održan 30. septembra. Mogući poziv na bojkot glasanja, da se VMRO-DPMNE na takav korak odlučio, ozbiljno bi doveo u pitanje ukupnu izlaznost na referendum, za čiji je uspjeh potrebno da na birališta izađe više od polovine od 1,8 miliona upisanih birača.

"VMRO-DPMNE je, poslije konsultacija sa građanima, odlučio da svaki građanin treba da postupi prema sopstvenom ubjeđenju. O nacionalnim pitanjima treba da odlučuje nacija", rekao je Micovski.

Osluka VMRO-DPMNE usledila je svega nekoliko dana pošto su osnivači te stranke, koji su u međuvremenu osnovali sopstvene partije, poput Ljubča Georgievskog i Ljube Boškovskog, pozvali građane Makedonije da izađu na referendum.

Uprkos prilično neutralnom stavu prema referendumu, VMRO-DPMNE je nastavio da kritikuje sporazum sa Grčkom prema kojem bi se država ubuduće trebala zvati "Republika Sjeverna Makedonija", navodeći da je vlada Zorana Zaeva prihvatajući dogovor sa Atinom "srušila pregovaračke pozicije" Skoplja.

"Ne prihvatamo sporazum o imenu. Protiv smo jer se na taj način mijenja ustav Makedonije, nacionalni identitet, putne isprave i lični identitet. Prihvata se revidiranje kulture", rekao je Micovski.