latinica  ћирилица
12/09/2018 |  11:26 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Rajilić: Raspustiti Sud BiH

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da Sud BiH treba raspustiti jer za 16 godina postojanja nije procesuirao ni dva odsto ratnih zločina počinjenih nad Srbima, dok je za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima procesuirano gotovo 100 odsto Srba.
Božica Rajilić - Foto: RTRS
Božica RajilićFoto: RTRS

Ona je istakla da odluka Suda BiH kojom je Mensur Đakić osuđen na dvije godine zatvora, a Begzad Kajtazi oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen nad Srbima u selu Bukvik kod Brčkog 1992. godine, samo potvrđuje da je taj sud u službi politike SDA.

"To što radi Sud BiH za nas nije iznenađujuće, jer on radi po dvostrukim aršinima. Nije prvi put da oni daju minimalnu ili nikakvu kaznu za zločine nad Srbima, jer je to politički sud koji je na strani Bošnjaka, a protiv Srba", rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva zaključuje da je jedino rješenje da se Sud BiH raspusti i da se ratni zločini procesuiraju na entitetskim sudovima, jer srpski narod nema nikakvo povjerenje u Sud BiH.

Sud BiH je osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen nad Srbima u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine.

Pripadnici paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica ubili su 14. septembra 1992. godine 68 stanovnika u Bukviku i okolnim selima.