latinica  ћирилица
12/09/2018 |  11:51 | Autor: SRNA

Kitarović: Nema ekstremizma - veoma smo liberalni

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da je Hrvatska jedna od liberalnijih zemalja EU i negira ekstremizam u toj državi.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: klix.ba
Kolinda Grabar KitarovićFoto: klix.ba

U intervjuu austrijskom "Klajne cajtungu" ona ističe da u Hrvatskoj postoje i lijevi i desni ekstremi, ali navodi da oni ne predstavljaju opasnost za demokratiju.

Kitarovićeva za sve krivi komunizam i tvrdi da je /u Јugoslaviji/ Hrvatima bilo zabranjeno da pominju svoje porijeklo.

"Umjesto da kažemo: `Јa sam Hrvat`, morali smo reći: `Јa sam iz Hrvatske`. Onome ko bi iskazao svoj nacionalni ponos prijetio je zatvor", tvrdi Kitarovićeva.

Ona navodi da je odrasla u komunizmu, te da je jedino željela da izađe iz tog sistema.

"Htjela sam da budem slobodna, da biram u prodavnici između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima govoriti koliko će mi hljeba trebati sljedeće sedmice", tvrdi Kitarovićeva.

U SFRЈ su Hrvati bili konstitutivan narod, a SR Hrvatska konstitutivna republika sa himnom i drugim obilježjima, dok su u vrhu Komunističke partije i savezne države redovno bili zastupljeni hrvatski kadrovi.

Kitarovićeva brani politiku zemalja koje se protive prijemu migranata i navodi da hrvatski muslimani strahuju za svoj položaj zbog pojedinaca koji dolaze "pod lažnim razlozima da bi agitovali za radikalne ideje".

"Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Evropa ne može na plećima nositi teret bijede cijelog svijeta", navodi Kitarovićeva.