latinica  ћирилица
12/09/2018 |  17:21 | Autor: SRNA

Linta: Merčep u banji - nova potvrda da je Hrvatska ustaška država

Odluka hrvatskog Ministarstva pravosuđa i Ministarstva branitelja da osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep dane provodi u banji, umjesto u zatvoru, predstavlja još jednu potvrdu da je Hrvatska u suštini ustaška država, ističe predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta naglašava da vrijeđa i ponižava žrtve i njihove porodice to što je Merčep osuđen na svega sedam godina zatvora zbog brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljencima na kutinskom, zagrebačkom i pakračkom području, dok za brojne teške zločine nad vukovarskim Srbima prije i tokom rata 1991. godine nije osuđen.

"To jasno govori o karakteru hrvatskog pravosuđa", naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije.

Linta ističe da u Hrvatskoj status heroja imaju samo oni pripadnici hrvatske vojske i policije koji su se posebno dokazali u činjenju brutalnih zločina prema srpskim civilima i ratnim zarobljenciima.

Prema njegovim riječima, Tomislavu Merčepu i većini pripadnika Hrvatske vojske i policije idoli su tokom agresije Tuđmanovog režima na Јugoslaviju, ЈNA i krajiške Srbe bili pripadnici zloglasne Crne legije iz vremena NDH na čelu sa Јurom Francetićem i Rafaelom Bobanom.

"Tuđmanov režim je u najvećoj mjeri ostvario ciljeve ustaškog pokreta na čelu sa Antom Pavelićem, a to je rušenje Јugoslavije i stvaranje etnički čiste hrvatske države. Zbog toga se Merčep, Gotovina, Markač, Norac i mnogi drugi hrvatski zločinci, koji su aktivno radili na ostvarenju ciljeva ustaškog pokreta, smatraju herojima i uglednim članovima društva", navodi Linta.

Hrvatski portal "Indeks" objavio je da Merčep, umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u banji, što mu se računa u odsluženje kazne, a taj povlašćeni tretman su mu omogućili Ministarstvo pravde uz asistenciju Ministarstva branitelja Hrvatske.

Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. godine Merčepa na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.

"Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 lica srpske nacionalnosti, od kojih su 43 ubili, tri lica se vode kao nestala, dok je šestoro preživjelo mučenja i zlostavljanja.