latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:10 ⇒ 18:15 | Autor: B92

LIFFE u Leskovcu otvaraju Bjelogrlić i "Јužni vetar"

Leskovački internacionalni festival filmske režije svečano će otvoriti Dragan Bjelogrlić, jedan od najpoznatijih srpskih glumaca koji se posljednjih decenija afirmisao i kao uspješan reditelj, scenarista i producent.
Dragan Bjelogrlić - Foto: RTRS
Dragan BjelogrlićFoto: RTRS

Festival će biti svečeno otvoren 18. septembra u Narodnom pozorištu u Leskovcu, nakon čega će biti prikazan srpski film "Јužni vetar" u režiji Miloša Avramovića, sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Јovanom Stojiljković u glavnim ulogama.

Riječ je filmu koji izaziva veliku pažnju javnosti i koji prati život Petra Maraša, kradljivca automobila iz Beograda, čije se životne okolnosti komplikuju krađom pogrešnog automobila. Po žanru, film je kombinacija melodrame, akcije i trilera.

Drugog dana festivala, u okviru pratećeg programa, biće održani posebani programi - Predstavljamo U KRUPNOM PLANU, u okviru kojih će biti predstavljene velike zvijezde jugoslovenske kinematografije Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić. Promocije knjiga u okviru festivalskog programa imaće i Dušan Kovačević i Dr Nele Karajlić.

LIFFE festival poznat je po velikom broju eminentnih gostiju iz svijeta filma koji tokom festivala posjete Leskovac. Ove godine gosti će biti brojne poznate ličnosti iz svijeta filma u regionu, poput Slobodana Šijana, Anice Dobre, Marije Bergam, Miloša Avramovića, Mime Karadžića, Svetozara Cvetkovića, Tihomira Stanića, Andrije Kuzmanovića, Miodraga Radonjića, Gjorčeta Stavreskog, Ivana Stefanovića, Andra Martinovića, Branka Baletića, Koste Ristića, Hane Slak, Vladimira Blaževskog, Dejana Zečevića, Јasmina Dudakovića, Nevija Marasovića i drugih.

Leskovački internacionalni festival filmske režije biće održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda 15 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.

Premijerni takmičarski program čine filmovi koji po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umjetničkog direktora i selektora Darka Bajića predstavljaju najbolji presjek najnovije regionalne filmske produkcije. Za prestižne festivalske nagrade takmičiće se premijere "Tajni sastojak", reditelja Gjorčeta Stavreskog, "Između dana i noći" u režiji Andra Martinovića, "Slovenija, Austrija, sutra ceo svet" reditelja Marka Nabrešnika, "Lada Kamenski u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, "Rudar" Hane Slak i film "Ivan" reditelja Јaneza Burgera, "Poslednja barijera" Јasmina Durakovića, "Godina majmuna" makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog i hrvatski film "Mali" u režiji Antonia Nuića.