latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:35 ⇒ 19:26 | Autor: RTS

Banjaluka- Pretpremijera filma "Zaspanka za vojnike" (VIDEO)

Film "Zaspanka za vojnike"reditelja Predraga Gage Antonijevića biće pretpremijerno prikazan 21. septembra u Banjaluci, a svačana premijera je zakazana za 2. oktobar u Sava Centru, dok će na redovnom repertaoru bioskopa širom Srbije biti od 4. oktobra.
Film "Zaspanka za vojnike" - Foto: nezavisne novine
Film "Zaspanka za vojnike"Foto: nezavisne novine

"Zaspanka za vojnike" je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svjetskom ratu koji su kao i stotine hiljada drugih učinili da slava srpske vojske postane besmrtna.

Neki od njih bili su mladići kojima je to bio prvi rat kao glavnom junaku Stevanu, tek svršenom studentu biologije, koga otac prati u rat ne znajući da li će ga ikad više vidjeti, drugi već prekaljeni ratnici, a opet samo seljaci koji će u trenucima predaha misliti na svoje porodice i rodne njive.

Okupljeni sa svih strana Srbije i beskrajno različiti, kroz sve teške dane i bitke postaju jedno u odbrani otadžbine.

Ovo je priča o njihovom herojstvu i prijateljstvu, priča o slozi i zajedništvu bez koga niko od njih ne bi preživio, a preživio je samo jedan i Antonijevićev film je njegovo sjećanje na ratne drugove, ujedno i sjećanje na pola miliona poginulih srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, nad čijim grobovima cvjeta mali plavi cvijet zaspanka.

U ovoj ratnoj drami, za koji scenario potpisuju Nataša Drakulić i Antonijević uloge tumače Ljubomir Bandović, Marko Vasiljević, Vuk Јovanović, Marko Pavlovski, Nenad Okanović, Marko Gvero, Aleksandar Đurica, Ivan Đorđević, Nikola Ilić, Milica Mihajlović, Tihomir Arsić, Tara Јevrosimović, Nataša Ninković, Radoš Bajić, Vuk Kostić i Nebojša Glogovac.