latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:40 ⇒ 13/09/2018 | 07:52 | Autor: RTRS

Opozicija na Trgu - Potvrda političke pozadine pokreta "Pravda za Davida"?

Iako se već mjesecima govori o tome da pokret Pravda za Davida svojom ikonografijom i porukama podsjeća na neke pokrete koji su u drugim zemljama izazivali obojene revolucije, do sada su članovi grupe odbijali takve sličnosti.

Međutim, u danu kada je PDP-ov kandidat za poslanika napravio incident provokacijom predsjednika Republike i premijerke, na Trgu se prvi put čuje jedna riječ. Revolucija!

Samo dva dana kasnije, na Trgu se otvoreno pojavljuju i lideri opozicije... Da li su tako skup i definitivno uključili u izbornu kampanju?

Dolazak Vukote Govedarice, Branislava Borenovića, Igora Crnatka, Adama Šukala i Draška Stanivukovića na Trg Krajine pratila je kamera agencije koja radi kampanju opoziciji, i ubrzo je na internetu objavljen spot. 

Opozicija aktivno učestvuje u skupu i ikonografiji, još iz marta. Praktično i ne kriju da je projekat Pravda za Davida, dio njihove predizborne ponude. Nakon tvrdnji da neće biti izbora, uslijedila je nova - biće revolucija, kaže Dragičević.

Riječ revolucija je prvi put izgovorena. Ruka kao ruka u brojnim obojenim revolucijama. Tu su pjesma, svakodnevni performansi, a onda i provokacije. Vrijeđa se sve što nosi predznak Republike Srpske, MUP, predsjednik, Vlada, RTRS, a onda i SPC.

Medijski je podrška neizostavna. Nevladin sektor, podobni mediji, strogo kontrolisane društvene mreže. Svi ostali su protivnici, sotone i oni koje treba vrijeđati i napadati. Kroz cijeli igrokaz provlači se priča o jednoj i unitarnoj BiH.

Grupa oko Davida je ista kao grupa oko Vulića prije nekoliko godina. To kriju kao zmija noge, kao što kriju odakle stiže podrška.

Јedna je i od članova Udruženja Prijedorčanki Izvor. Onog istog koje tvrdi da se u Prijedoru dogodio genocid nad Bošnjacima. O tome, ali i o drugim stvarima kojima se pojedinci u Grupi bave u narednim danima.