latinica  ћирилица
12/09/2018 |  19:21 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Mektićev pokušaj uhljebljavanja podobnih, još uvijek bez Kontakt tačke sa Evropolom

Za uspostavljanje Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom nije, kako to tvrdi ministar bezbjednosti BiH, neophodna sistematizacija i najmanje pet novih radnih mjesta. U ovom tijelu radili bi predstavnici agencija za sprovođenje zakona, uključujući i entitetska ministarstva unutrašnjih poslova. Osim pokušaja neosnovanog predizbornog uhljebljavanja, Mektić je neopreznom izjavom otvorio pitanje - zašto ovo tijelo još nije uspostavljeno?!

Saznajemo da je Evropska komisija 30. septembar ultimativno postavila kao krajnji rok za punu primjenu sporazuma EVROPOLA i BiH.

Sporazum o saradnji BiH i EVROPOL-a potpisan je u avgustu 2016. a stupio je na snagu u martu 2017. U pismu, koje je u našem posjedu ministra Mektića na to je posjetio komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Evropske komisije i upozorio ga je na činjenicu da još nije uspostavljena Zajednička kontakt tačka za saradnju, a ako se taj posao ne okonča do 30. septembra, to će onemogućiti pristup BiH sigurnim komunikacijama, te slanje oficira za vezu u sjedište EVROPOL-a i raspoređivanje Evropolovog oficira u Sarajevu. Mada je Ministarstvo bezbjednosti sporazumom utvrđeno tek kao baza u kojoj bi trebalo da se okupe pripadnici policijskih agencija, Mektić se dosjetio, prilika je da uhljebi podobne... 

"Ako smo se obavezali da ćemo fokal point tačku INTERPOL-a uspostaviti u Ministarstvu bezbjednosti, moraćemo da primimo pet ljudi da bi je uspostavili. Ne možemo fokal point tačku samo nacrtati", rekao je on.

Zanemarimo što ministar ne pravi razliku između INTERPOL-a i EVROPOL-a, ali ne možemo izbjeći činjenicu da Zajednička kontakt tačka nije uspostavljena i da je nemogućnost razmjene oficira za vezu za BiH nemjerljivo štetna. No, Mektić ima važnija posla...

"U slučaju zapošljavanja u Ministarstvu bezbjednosti želi da se oduži nekim ljudima koji su potkazivali predstavnike Republike Srpske na različitim nivoima, koji su ljudima stavljali etikete, prouzrokovali nepostojeće afere i radili protiv interesa srpskog naroda. Imao je priliku da bude zajedno sa institucijama Republike Srpske, ali to nije radio. Podsjetiću javnost, hvalio se da nije bio na referendumu o Danu Republike", ističe predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

Osim što Zajedničkoj kontakt tački nisu potrebni novi radnici, iz izvora bliskog Ministarstvu bezbjednosti BiH saznajemo obezbijeđene su kancelarije i oprema za njihov rad, a troškove rada Sporazumom je preuzela Evropska komisija.

Zašto Mektić sprečava da se okonča ovaj lak zadatak, od njega danas nismo saznali. Moguća je i teza da je sistematizacija za koju Mektić tvrdi da je neophodna, pokušaj da se uvođenjem policijskih službenika u Ministarstvo bezbjednosti BiH omogući stvaranje Ministarstva unutrašnjih poslova na nivou BiH.