latinica  ћирилица
13/09/2018 |  09:12 ⇒ 22:10 | Autor: Večernje novosti

Košarkaši Srbije na Kritu gostuju Grčkoj u kvalifikacijama za SP u Kini

Đorđević: Motivisani smo pred Grčku, iako je bilo mnogo zdravstvenih problema
Košarkaši Srbije (foto: FIBA) -
Košarkaši Srbije (foto: FIBA)

Јedno od najznačajnijih stajališta košarkaša Srbije na putu ka Kini nalazi se na ostrvu Krit. Najjači sastav koji je na raspolaganju imao Aleksandar Đorđević u dosadašnjem toku kvalifikacija za Svjetski kup odmjeriće snage večeras  od 20.00 časova sa najozbiljnijim protivnikom druge runde, selekcijom Grčke.

- Rival ima iskustvo. Dugo igraju zajedno, na Kritu imaju fenomenalnu atmosferu, na to moramo da budemo spremni - upozorio je selektor Đorđević. - Reprezentacija su sa karakterom. Svake godine dolaze do osmine finala ili četvrtfinala na svim takmičenjima. Sada su rasterećeni jer imaju 6-0 iz prve faze.

Podatak da Grcima nedostaje samo Adetokumbo, izaziva "ljubomoru" kod srpskog trenera.

- Svi su im igrači tu. Kalates je čak igrao i neki meč u prethodnim "prozorima". Nadam se da će i naši iz Evrolige igrati duele u sljedećim. Ne moraju po oba, bar jedan. Mislim da možemo da reagujemo i dođemo do pristanka tih igrača i klubova.

Bez obzira na sastav domaćina, Srbija će na teren istrčati sa ulogom favorita, kao i sa ogromnom željom i samopouzdanjem.

- Veliki izazov za nas. Ali, svi smo veoma željni toga. Dugo igrači nisu imali utakmice, pogotovo momci iz NBA. Čak ni Kalinić od 18. maja nije odigrao meč. Različiti su stepeni pripremljenosti, pa smo se trudili da ih dovedemo na sličan nivo forme. Nemamo taj problem samo mi, već sve reprezentacije. Grčka je odigrala dvije utakmice u Francuskoj. U prvoj su dobili Crnu Goru, u drugoj su izgubili od domaćina, pogledali smo te duele - završio je Đorđević.

Poslije detaljnog skeniranja protivnika, Nikola Kalinić je izdvojio bekovsku liniju kao najjače oružje, pa bi Srbija prevagu trebalo da napravi u reketu.

- Biće prava bitka. Pod košem se Milutinov sjajno pokazao, spreman je. Raduljica je tu, Luković takođe. Da ne poredimo ostale pozicije. Naša prednost može da bude u centarskoj liniji - zaključio je Kalinić.

Velika uzdanica srpskog tima Nemanja Bjelica jedva čeka da ponovo zaigra u dresu Srbije.

- Saigrači me malo bockaju da sam "privatizovao" loptu, jer sam se zaista uželio. Propustio sam dvije godine u reprezentaciji, sada imam onu ulogu koju sam imao prije odlaska u Ameriku i baš to mi je trebalo za samopouzdanje. Igra sa loptom mi je najbitnija, da kreiram za sebe i za saigrače. Osjećam se super, zadovoljan sam i spreman - istakao je Bjelica, koji je prethodnih dana imao problema sa vratom.

GRUPA L
ČETVRTI "prozor", danas: Estonija - Njemačka (18.00), Izrael - Gruzija (19.00), Grčka - Srbija (20.00).
TABELA: Njemačka 6-0, Grčka 6-0, Srbija 4-2, Izrael 3-3, Gruzija 2-4, Estonija 2-4.