latinica  ћирилица
13/09/2018 |  11:05 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Savanović: Raspustiti Institut za nestala lica BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da Institut za nestala lica BiH nije opravdao svoje postojanje zbog opstrukcije u procesu traženju nestalih Srba, te da tu instituciju treba raspustiti.

"U saradnji sa Organizacijom porodica poginulih i nestalih nastojaćemo da se ova institucija raspusti, te da se ovaj proces vrati u nadležnost Republike Srpske", istakao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je konstatovao da Institut za nestala lica BiH nije uradio ništa da ubrza proces traženja nestalih lica zbog čega je i osnovan, posebno kada je riječ o srpskim žrtvama rata na području Federacije BiH - Sarajeva, Ozrena i mnogih drugih mjesta na kojima su stradali srpski borci i civili.

Prema njegovim riječima, proces traženja nestalih Srba imao je smisla do kada je taj posao radila Komisija za nestala lica Republike Srpske, a zastoj u traženju nestalih nastao je kada je taj proces prešao u nadležnost Instituta za nestala lica BiH 2008. godine.

Savanović je rekao da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 23.184 boraca Vojske Republike Srpske, a poginulo je i nestalo oko 10.000 civila.

On je dodao da Republika Srpska traga za još 1.662 nestala srpska borca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 650 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Savanović je rekao da će u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u subotu, 15. septembra, u Banjaluci biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Službenik za odnose s javnošću u resornom ministarstvu Branka Šljivar rekla je da će program obilježavanja početi u 10.00 časova u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služenjem parastosa poginulim i ubijenim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Šljivareva je dodala da je u 11.00 časova predviđeno polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija", dok je u 12.00 planirano polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu na Novom groblju u Banjaluci.

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ukazala je na poražavajući podatak da je za devet mjeseci ove godine identifikovano svega šest lica srpske nacionalnosti, od čega je pet identifikovano u Zagrebu i Beogradu, a svega jedan u Republici Srpskoj.

Graorac je rekla da porodice poginulih i nestalih godinama ukazuju na problem zastoja u procesu traženja nestalih Srba od formiranja Instituta za nestala lica BiH.

Ona je rekla da će Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica povodom 15. septembra - Dana nestalih i poginulih prije parastosa, u 9.30 časova u dvorištu hrama Hrista Spasitelja postaviti izložbu "Opomena", koja je rađena zajedno sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

"Izložba govori o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine", istakla je Graorac.

Graorac je dodala da će sve opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih sutra obilježiti Dan nestalih i poginulih u Republici Srpskoj parastosom u crkvama i kod spomen-obilježja.