latinica  ћирилица
13/09/2018 |  17:47 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Evropa vraća migrante i stavlja rampu na granice; BiH tek slijede problemi

Dok u BiH migranti nesmetano pristižu, Evropska komisija predlaže povećanje broja pripadnika Fronteksa, evropske granične policije - na čak deset hiljada, koji će imati neuporedivo veća ovlašćenja.

Vijest je dodatno zabrinula građane Unsko-sanskog kantona. Pitaju, da li to znači da će BiH, definitivno postati zadnja stanica za migrante?

Granični prelaz Izačić danas – sjeverozapadna granica BiH sa Hrvatskom, i poslednja stanica migranata na putu ka Evropskoj Uniji.

Ovuda danonoćno prolaze migranti na ilegalnom putu ka Hrvatskoj. Potvrđuje to i Fadil Čelebić koji stanuje nadomak graničnog prelaza.

"Neko vrijeme se smanjio broj migranata, i sad su krenuli opet. Svako veče ih ima, i mi moramo nadzirati kuće. Kod moje sestre kuća je provaljena. Kod komšije isto. Sedam kuća ovdje već je provaljeno", kaže Fadil.

Ovo je svakodnevica mještana pograničnog pojasa.

Zahid Halilagić ističe da sve izgleda kao jedna vojna jedinica koja maršira cestom, a narod se pita šta je ovo.

So na ranu ovim ljudima, dodao je, kažu, prijedlog Evropske komisije o dodatnoj zaštiti granica Evropske unije.

Pored povećanja broja pripadnika, evropska granična policija dobila bi i neuporedivo veća ovlašćenja, pa čak i ona izvršna. Cilj je po svaku cijenu spriječiti ilegalne ulaske u EU.

Pored provjere identiteta, i deportacije ljudi koji nisu dobili azil i moraju se vratiti u zemlje iz kojih su došli, pripadnici Fronteksa moći će čak i ulaziti u treće zemlje, poput BiH, Srbije ili Crne Gore i tamo izvršavati zadatke, odnosno pružati podršku nacionalnim policijama )

Zbog sve većeg priliva migranata, i već sada za njih zatvorenih evropskih granica, BiH će, izgleda, izvući najdeblji kraj. Evropa ipak, nema jedinstvenu politiku o pitanju migranata, tvrdi šef diplomatije Luksemburga, Žan Aselborn.

Bez obzira na evropske prijedloge i odluke, migranti iz Unsko-sanskog kantona ne odustaju od pokušaja ilegalnog prelaska hrvatske granice.

Ali iz Pakistana kaže da je pokušao već tri puta preći granicu, ali da ga je hrvatska policija uhvatila i vratila nazad.

Јasmin iz Sirije navodi da ih policija stalno hvata i vraća u BiH.

"Sada nam je ostalo da čekamo i vidimo kako će se situacija odvijati", ističe Јasmin.

Ulazak migranata u Evropu sve je neizvjesniji, ali je izvjesno da će se, i pored uvjeravanja bh. institucija, migranti još dugo zadržati u ovoj, po evropskim standardima, trećoj zemlji.