latinica  ћирилица
13/09/2018 |  18:12 ⇒ 18:27 | Autor: TANЈUG

Petrov i Boširov negiraju umiješanost u trovanje Skripaljevih

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje je Velika Britanija optužila za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Јulije, danas su demantovali da su to uradili i istakli da očekuju izvinjenje kada se otkriju pravi krivci.
Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov (foto: rt.com) -
Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov (foto: rt.com)

Petrov i Boširov izjavili su u intervjuu za Sputnjik i Raša tudej da su to njihova prava imena i potvrdili da su oni na fotografijama koje je objavilo Britansko državno tužilaštvo, ali su negirali da su na bilo koji način bili umiješani u taj incident.

Britanija je sigurna da su dvojica ruskih državljana, koji su se danas pojavili na ruskoj državnoj televiziji, vojni obavještajci koje je policija identifikovala kao osumnjičene za trovanje Skripalja, saopštio je britanski Forin ofis.

Komentarišući njihove izjave, portparolka britanske vlade je rekla da je "vlada sigurna da su njih dvojica oficiri ruske vojnoobaveštajne službe GRU, koji su koristili razorno toksično, ilegalno hemijsko oružje na ulicama Britanije", prenosi Rojters.

"Više puta smo pozivali Rusiju na odgovornost za ono što se u martu dogodilo o Solzberiju. Danas - baš kao što smo vidjeli - odgovorili su zbunjivanjem i lažima", zaključila je portparolka, a prenio je Tanjug.

Potvrdili su da su u vrijeme kada se desio incident bili u Solsberiju turistički, jer su im prijatelji savjetovali da obiđu to mjesto.

- To je turistički grad, tamo se nalazi poznata crkva, kao i druge znamenitosti. U Solsberi smo stigli 4. marta, prije svega da bismo obišli katedralu, i u gradu smo bili ukupno sat vremena - naveli su Petrov i Boširov.

Upitani o slučaju Skripalj, Bodgovorili su da nisu znali ništa o Sergeju i njegovoj ćerki, sve dok o tome nisu počeli da pišu mediji.

- Ništa ne znam o njima, nikada to prezime nisam ni čuo sve dok nam se nije desio ovaj košmar. Ništa nisam znao o njima prije toga - rekao je Boširov, što je ponovio i Petrov.

Naglasili su da kod sebe nisu imali nikakve bočice parfema, jer britanska policija sumnja da se u njima nalazila otrovna supstanca, i tvrde da bi one, da su ih imali, sigurno izazvale sumnju prilikom carinske kontrole.

Petrov i Boširov su rekli i da nakon saopštenja britanskog tužilaštva nisu znali kuda da idu, da li u policiju, u ambasadu Velike Britanije ili u Federalnu službu bezbjednosti Rusije, a odlučili su da se jave medijima nakon što su čuli poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da to učine.

Sada su, kako kažu, veoma uplašeni da izađu na ulicu jer se pribojavaju za svoje živote i živote svojih porodica.

Britanske vlasti su nam uništili živote, rekli su. Istakli su i da ni na koji način nisu povezani sa Glavnom obavještajnom upravom Rusije, već se bave preduzimačkim poslovima, odnosno proizvodima za ishranu sportista.

Izrazili su nadu i da će britanske vlasti pronaći prave počinioce.

- Nadam se da će se pronaći rješenje i da će se potom izviniti zbog svega što su nam učinili, kako bi nam se makar malo promijenio život - istakao je Boširov.