X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
13/09/2018 |  19:00 ⇒ 19:02 | Autor: SRNA

Vašington savjetuje oprez u vezi sa formiranjem "Vojske Kosova"

SAD su oduvijek podržavale, kako navode iz ambasade ove zemlje u Prištini, "suvereno pravo" samoproglašenog Kosova na vojsku, ali su u ovom trenutku fokusirane na napredak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Vašington (foto:globeimages.net) -
Vašington (foto:globeimages.net)

U saopštenju američke Ambasade, povodom odluke Vlade takozvanog Kosova da Skupštini proslijedi set zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u "vojsku Kosova", ističe se da su SAD oduvijek savjetovale "na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa NATO saveznicima po ovom važnom pitanju".

"SAD su oduvijek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Iz Ambasade navode da nisu bili konsultovani o tome kada će odluka biti donesena, te će zbog toga morati da analiziraju nacrte zakona kako bi "razumjeli svrhu i efekat tih zakona".

U Ambasadi SAD kažu da su posljednjih sedmica fokusirali napore na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom.

"I dalje vjerujemo da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti", poručili su iz Ambasade SAD.

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je danas tri prijedloga zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane snage.