X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
14/09/2018 |  09:05 | Autor: SRNA

U ponedjeljak nova sjedočenja o zločinima nad Srbima u Brodu

Nastavak suđenja Alminku Islamoviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine biće održano pred Sudom BiH u ponedjeljak, 17. septembra.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Polet".

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Na ročištu održanom 3. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Drago Trifković izjavio je da je vidio kako optuženi Alminko Islamović tuče druge zatvorenike.

Trifković je rekao da je zarobljen u maju 1992. godine i doveden u staru zgradu policije, gdje je često viđao Islamovića sa ostalim vojnim policajcima.

"Nije bio obični vojni policajac, imao je neki čin", rekao je svjedok, dodajući da ga je Islamović nekoliko puta spasio batina, ali je vidio i kako "tuče rukama" dvojicu drugih zatvorenika.

Drugi svjedok Slavko Grabovac rekao je da ga optuženi Islamović nije ni zarobio, ni udarao, te da je čuo da je njegov brat minirao Crkvu Presvete Bogorodice u Bosanskom Brodu.

"Alminkov brat Šemso je to uradio, cijeli Brod je to pričao", rekao je svjedok.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.