X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
14/09/2018 |  14:19 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

Čubrilović uručio nagradu američkom piscu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uručio je američkom književniku Džonu Tejloru nagradu 3. Međunarodnih književnih susreta "Banjaluka 2018".

Čubrilović je istakao da je od velikog značaja to što jedna prestižna nagrada iz Republike Srpske odlazi američkom piscu, koji je jedan od najpopularnijih pisaca trenutno u svijetu.

"Banjaluka i Republika Srpska treba da budu ponosne što im se istovremeno održavaju dva velika praznika pisane riječi - Međunarodni književni susreti i Međunarodni sajam knjige", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci prije uručivanja nagrade američkom piscu.

On je dodao da su Međunarodni književni susreti okupili pisce iz 14 zemalja, sa nekoliko kontinenata, te izrazio zahvalnost Udruženju književnika, koje je organizator ovih susreta, što je u Banjaluku i Srpsku dovelo značajna imena iz svijeta književnosti.

Tejlor je istakao da mu ova nagrada mnogo znači, podsjetivši da se književnim radom bavi već 40 godina.

"Svo to vrijeme radim kao pisac, prevodilac i književni kritičar. Moja djela čine kratka proza i kratka poezija", rekao je Tejlor.

Žiri za dodjelu nagrade dodijelio je priznanje Tejloru čije su pjesme i priče objavljene na engleskom i francuskom jeziku i prevođene na italijanski, holandski, njemački, grči, poljski, ukrajinski, kineski i na slovenske jezike.

Predsjednik žirija Ranko Pavlović istakao je da Tejlor njeguje kratku formu u kojoj iskazuje duboke osjećaje, te da čitaoce nagrađuje svojevrsnim lirskim slikama u čijoj dubini se kriju dobro prikrivene refleksije.

Treći međunarodni književni susreti "Banjaluka 2018" otvoreni su sinoć uz učešće 40 književnika iz svijeta i trajaće do nedjelje, 16. septembra.