latinica  ћирилица
14/09/2018 |  15:56 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Tegeltija sa delegacijom Svjetske banke o saradnji u oblasti poljoprivrede

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Svjetske banke o dosadašnjim projektima i budućoj saradnji u oblasti poljoprivrede.
Tegeltija sa delegacijom Svjetske banke - Foto: RTRS
Tegeltija sa delegacijom Svjetske bankeFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da Republika Srpska izdvaja značajna sredstva za oblast poljoprivrede koja ove godine iznose više od 100 miliona KM, precizirajući da je agrarni budžet 71 milion KM, a da se za podršku tekućoj proizvodnji izdvaja 56 miliona KM.

- Osim sredstava koja se izdvajaju iz Budžeta Republike Srpske, veoma je značajno učešće sredstava, znanja i prakse Svjetske banke u ovoj oblasti, što čini ovu instituciju veoma važnim partnerom u dosadašnjem periodu, kao i u daljem razvoju poljoprivrednog sektora u Republici Srpskoj - rekao je on.

Delegacija Svjetske banke, na čelu sa globalnim menadžerom za oblast poljoprivrede DŽulijanom Lampietijem, iskazala je zadovoljstvo saradnjom na dosadašnjim projektima, od kojih je, kao posebno značajan za dugoročni razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja, izdvojila projekat razvoja navodnjavanja u koji su uključene regije Semberija, Trebinjsko polje, Ljubinjsko polje i Potkozarje, te lokacije u opštini Bratunac i Laktaši.

Sredstvima Svjetske banke do sada su finansirana tri projekta iz oblasti poljoprivrede, u fazi realizacije je projekat razvoja navodnjavanja vrijedan 31 milion KM, a uspješno su realizovana dva projekta ukupne vrijednosti 20 miliona KM namijenjena ruralnom i razvoju male komercijalne poljoprivrede, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.