latinica  ћирилица
19/09/2018 |  14:42 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Velika Kladuša: Apel Ministarstvu bezbjednosti da izmjesti migrante

Predsjednik Opštinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić apelovao je danas na Ministarstvo bezbjednosti BiH da migrante koji borave u neuslovnom kampu na području ove lokalne zajednice izmjesti u uslovnije objekte.
Migranti u Velikoj Kladuši - Foto: RTRS
Migranti u Velikoj KladušiFoto: RTRS

- U ovoj lokalnoj zajednici, prema podacima kojima raspolaže nadležna Policijska uprava Velike Kladuše, ima 1.000 migranata. Policija ih na neki način evidentira, ali taj broj varira - nekada se poveća, a nekada i smanji - rekao je Bašić Srni.

On je naveo da ima dana kada migrnti u većem broju dolaze na područje Velike Kladuše, ali i dana kada odlaze i pokušavaju preći preko hrvatske granice na putu ka zapadnoj Evropi.

- Oni su trenutno u privremenom smještaju na livadi pod šatorima od najlona. Tu naravno neće moći dočekati zimu i uslovi za boravak migranata nisu dobri. Nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH nije našlo rješenje za te ljudi da ih smjesti u neki čvrsti objekat - upozorio je Bašić.

On kaže da na svim sastancima sa predstavnicima međunarodnih organizacija apeluje da nadležno ministarstvo pokuša naći rješenje i izmjestiti migrante sa te livade.

- Građani Velike Kladuše su od početka migrantske krize, odnosno 2018. godine, izlazili u susret migrantima i davali im hranu i odjeću. Oni su i dalje voljni da pomognu migrantima, s tim da neke humanitarne organizacije, poput Emaus-a pomažu direktno i dijele obroke u kampu - rekao je Bašić.

On je upozorio da će, dolaskom hladnijeg vremena, u Velikoj Kladuši biti sve više slučajeva da migranti provaljuju u napuštene objekte.

- Imamo mnogo kuća koje su namještene i uslovne za stanovanje u kojima nema vlasnika jer su na privremenom radu u inostranstvu. Ima slučajeva da migranti neovlašteno ulaze u te objekte. Može se očekivati da, kada dođu hladni dani, tih problema bude sve više - kaže Bašić.