X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
24/09/2018 |  15:51 ⇒ 16:06 | Izvor: SRNA

Župljanin: Pronađeno oružje dokaz opasnosti od migrantske krize

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin izjavio je da je poslije pronalaska oružja i municije kod migranata jasno kolika opasnost prijeti od migrantske krize i da su nadležni organi u BiH zatvarali oči pred tom prijetnjom i zabijali glavu u pijesak.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je podsjetio da je iz Republike Srpske u više navrata upozoravano na moguće teške posljedice migrantske krize, ali da nadležni u BiH nisu reagovali.

- Očigledno je da nisu dovoljno obezbijeđene spoljne granice i da migranti ulaze u BiH potpuno nekontrolisano. Događaj iz Sarajeva, gdje je pronađeno naoružanje i municija koji pripadaju migrantima, veoma je zabrinjavajući za sve građane BiH jer dobro znamo na koji način to može da bude upotrijebljeno - rekao je Župljanin za Srnu.

On je dodao da se migranti potpuno nekontrolisano kreću kroz BiH i da se ne zna ni ko su niti sa kojim ciljem su došli.

- Kada se malo pažnje posveti tom problemu vrlo lako se dođe do toga da većina njih ulazi sa nečasnim namjerama, odnosno da ovdje proizvedu nove sukobe i incidente - ocijenio je Župljanin i dodao da bi se daljom analizom vjerovatno uvidjelo da je jedan broj njih već boravio u BiH u jedinici "El mudžahedin".

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da nadležni na nivou BiH ozbiljno shvate prijetnju i da se suoče sa migrantskom krizom i mogućim posljedicama.

- Stalno čujemo priče o razmatranju informacija, kao što je i do sada radio Savjet ministara, ali nisu preduzete konkretne aktivnosti da bi migrantska kriza bila stavljena pod kontrolu. Migranti doživljavaju BiH kao svoje stanište i parking, odakle će praviti planove ili na osnovu već napravljenih planova djelovati i praviti incidente koji nikome u BiH ne mogu donijeti ništa dobro - kaže Župljanin.

On je istakao da je sada jasno da su upozorenja u vezi sa rizicima od migrantske krize, koja su dolazila iz Srpske, bila osnovana i da nisu predstavljala sijanje straha kao što su tvrdili pojedini predstavnici Srpske u institucijama BiH.

- Samo naivni mogu da misle da je širen neopravdan strah. Niko ne namjerava da sije strah, već da ukaže na ozbiljne prijetnje i probleme koje nosi migrantska kriza. Može li biti bolji dokaz od toga da je kod migranata pronađeno oružje i municija - rekao je Župljanin.

On je zaključio da je bezbjednost građana dodatno ugrožena i da svakim danom postaje sve ugroženija, te da je krajnje vrijeme da službe koje su zadužene za ovaj problem otvore oči i izvuku glavu iz pijeska.

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je dva migranta iz Sirije i Alžira, a uviđajem na više lokacija pronašla je veću količinu naoružanja.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija potvrdila je za Srnu da je policija u Ulici franca Lehara pokušala da legitimiše dva lica koja su pokušala pobjeći, ali su uhapšena.