latinica  ћирилица
24/09/2018 |  19:51 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Bihać: Sve češći sukobi među migrantima

Sarajevska policija uhapsila je dvojicu migranata, kod kojih je pronađeno naoružanje. Puška, četiri pištolja, prigušivač i municija - sve u stanu, gdje su boravili Sirijac i Alžirac, koji će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Problemi sa migrantima ne jenjavaju ni na području Bihaća. Tamo je bila i naša ekipa.

Nakon prošlonedjeljnog međusobnog ranjavanja u kampu, sve češći su sukobi među migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Došlo je do pogoršanja stanja bezbjednosti, kažu u policiji. Toga su svjesni i građani. Danas smo u Bihaću sreli radnike gradske čistoće koji kažu, prvi ujutro izlaze na ulicu, kako – samo oni znaju!

Od početka godine do danas migranti su u Bihaću izvršili 43 krivična djela. Međutim, u praksi taj broj znatno je veći.

"Isto tako je bitno napomenuti da imamo negdje oko 200 incidenata koje vodimo ili ima nedovoljno elemenata za krivično djelo", naglašava Snježana Galić, portparolka MUP USK.

Iako nadležni u Sarajevu uporno mjesecima negiraju probleme i ne pokušavaju da ih riješe, situacija na terenu ne ohrabruje.

U Bihać svakodnevno dolaze novi migranti, kako nam je saopšteno u MUP-u USK samo u proteklih sedam dana na područje ovog grada došlo ih je 300 do 400 novih.

Migranti ne odustaju od prelaska granice u Hrvatsku. Ipak to im ne polazi za rukom, jer većina ih je vraćena već nekoliko puta. Postaju svjesni da će zimu dočekati u Bihaću.

Tokom brojnih posjeta nadležnih iz Sarajeva, obećavano je da će bivši đački dom biti preuređen za adekvatan smještaj migranata, međutim to se nije dogodilo. Daleko je od uslovnog, a najgori scenario jeste ostaviti migrante da lutaju ulicama u zimskom periodu.

"Sigurno pogoršanjem vremenskih neprilika očekuje se i pogoršanje sigurnosne situacije", istakla je Snježana Galić, portparolka MUP-a USK.

Toga se plaše i Bišćani.

Migrantskoj krizi po svemu sudeći nema kraja. Svakodnevno novi problemi i zadaci, najčešće za policiju.

Tako je prije tri dana Sirijac prijavio nestanak maloljetnog djeteta, nakon ilegalnog prelaska u Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, on je uhapšen i vraćen na teritoriju BiH, dok je dijete ostalo sa porodicom iz Iraka, niko ne zna gdje se nalazi. MUP USK raspisaće potragu putem Interpola.