latinica  ћирилица
02/10/2018 |  10:29 | Autor: SRNA

Njemačka: Postignut dogovor o novom zakonu o migraciji

Koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se oko novog zakona o imigraciji, kako bi privukle veći broj obučenih radnika iz država koje nisu u EU, javili su njemački mediji.

Novi zakon o imigraciji je politički rizičan pokušaj da se popuni rekordan broj upražnjenih radnih mjesta i da se stabilizuje javni penzioni sistem u zemlji.

Njemački kancelar Angela Merkel, ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer i Hubertus Hajl postigli su kompromisni sporazum kojim se uklanjaju poteškoće na trgžištu rada za sve građane zemalja izvan EU, koji posjeduju odgovarajuće kvalifikacije i znanje njemačkog jezika.

Stranke su se saglasle da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, nevezano za zvaničnu listu sektora u kojima postoji nedostatak radne snage.

Sporazumom se predviđa da Vlada više ne daje prednost zapošljavanju njemačkih državljana u odnosu na strance koji nisu državljani članica EU, kada se radi o popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Rojters piše da će strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobiti mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i uslove poznavanja njemačkog jezika.

Stranci će morati da prilože dokaz da imaju dovoljan izvor finansija i da neće zavisiti od socijalne pomoći tokom boravka u Njemačkoj.

U dogovor koalicije nije uključen prijedlog da izbjeglicama u Njemačkoj bude ukinut status azilanata ukoliko se zaposle i nauče njemački jezik, jer se zakonom održava razlika između traženja azila i migracije radi zapošljavanja.