X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:12 ⇒ 20:09 | Izvor: RTRS

Otvorena mini-fabrika LED rasvjete u Palama

U industrijskoj zoni "Famos-Koran" otvorena je mini-fabrika za proizvodnju LED rasvjete, u kojoj će biti zaposleno tridesetak radnika, a u koju je uloženo oko milion maraka. Riječ je o projektu i investitoru koji je izgradio novi objekat i time oživio poslovnu zonu "Famosa" koju je opština Pale nedavno otkupila.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, načelnik opštine Pale Boško Јugović i vlasnik kompanije "Vajs lajt" iz Srbije Ivan Vajs svečano su u krugu industrijske zone "Famos-Koran" otvorili mini-fabriku za proizvodnju LED rasvjete, u kojoj će biti zaposleno tridesetak radnika, a u koju je uloženo oko milion KM.

"Za početak će biti zaposleno 15 ljudi, a taj broj će po tromjesečju biti dopunjavan. To su radnici mašinske i elektrotehničke struke koji će imati određenu obuku", izjavio je ranije Јugović.

Prema njegovim riječima, ova fabrika /Famos/ primjer je da jedan objekat koji je propadao, može postati respektabilan i urađen u skladu sa najsavremenijim standardima za proizvodnju LED rasvjete.

"Kada je opština Pale postala vlasnik fabrike `Famos` pojavilo se mnogo zainteresovanih, jer im je tako lakše riješiti imovinskopravne odnose", rekao je tada Јugović, dodajući da je srećan kada vidi da iz korova niče novi objekat.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je novootvorena mini-fabrika LED rasvjete na Palama proizvodnja budućnosti koja omogućava da društvo dostigne stepen energetske efikasnosti i bezbjednosti, čemu svi teže.

"Riječ je o proizvodnji koja nije za lokalnu potrošnju, već je globalna", istakao je Dodik, te zahvalio menadžmentu "Vajs lajta" na odluci da investira u ovu fabriku i da se na Palama krene sa ovom vrstom proizvodnje.

U narednim sedmicama, prema riječima Dodika, biće razgovarano o tome da se u svim školama u Republici Srpskoj promijene sijalice i uvede LED rasvjeta, čime će se napraviti uštede u potrošnji električne energije.

"To su uštede i za društvo, a mogu se koristiti i za industrijsku potrošnju, te za globalno tržište. Društvo koje se bavi uštedama energije je društvo budućnosti", naglasio je Dodik.

On je rekao da ova fabrika upravo doprinosi tom i shvatanju, i osjećaju da je potrebno investirati i graditi ovakve fabrike koje daju energetsku sigurnost i stabilnost.

Govoreći o ideji formiranja industrijske zone u kompleksu nekadašnjeg jugoslovenskog giganta "Famosa", Dodik je istakao da je riječ o "rehabilitaciji" proizvodnje i života na prostoru opštine Pale.

Prema njegovim riječima, u Republiku Srpsku su dobrodošli strani investitori, ali treba pružati podršku domaćim, jer oni, osim očekivanog profita, imaju daleko veći stepen i društvene i socijalne odgovornosti.

Vlasnik kompanije "Vajs lajt" iz Beograda Ivan Vajs rekao je da firma planira da u narednoj godini zaposli još ljudi, odnosno da dođe do 100 zaposlenih, što montera, električara, te dodao da je u planu i otvaranje još jedne fabrike koja će se baviti proizvodnjom dodataka za ishranu.

"Kako se budemo razvijali i ulazili na tržište, siguran sam, iz iskustva, da će nam trebati 100 ljudi", istakao je Vajs.

On je rekao da su investicije uvijek dobrodošle, pogotovo domaće, te naglasio da će pozvati i druge da investiraju u ovu poslovnu zonu, jer postoje savršeni uslovi za rad, ali i topla dobrodošlica.

Prema njegovim riječima, neophodno je što prije preći na LED rasvjetu zbog ogromnih finansijskih ušteda.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović podsjetio je da je opština Pale, uz pomoć Vlade Republike Srpske i kreditnog zaduženja, uložila oko 2,2 miliona KM, od čega skoro milion KM za isplatu obeštećenja 365 porodica koje su dobile po 2.000 KM, dok je milion KM uloženo u industrijsku zonu.

"Ponosan sam i zahvaljujem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, te vlasnicima ove kompanije koji su imali, prije svega, hrabrosti, a i viziju da na ovim prostorima proizvode. Time smo otklonili mogućnost da mešetari dođu do vlasništva nad ovom bivšom fabrikom", rekao je Јugović.