latinica  ћирилица
06/10/2018 |  11:19 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana sjećanja na stradalu srpsku siročad

Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Siska organizovaće danas Dan sjećanja na stradalu srpsku ratnu siročad tokom Drugog svjetskog rata.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

Tradicija obilježavanja ovog dana obnovljena je prije nekoliko godina, a riječ je o događaju u čijoj su organizaciji do posljednjeg rata učestvovale obrazovne institucije, a školarci sa područja Siska i okoline su na mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

U Sisku je od 3. avgusta 1942. do januara 1943. godine funkcionisao poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za djecu izbjeglica.

Na spomeniku na dječijem groblju navodi se podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2.000 djece, ali zbog izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi tačan broj umrlih.

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća ranije su naveli da je kroz logor u Sisku prošlo više od 6.000 djece, dobi od dva mjeseca do 12 godina.

Dječiji logor u Sisku, najveći te vrste u Nezavisnoj Državi Hrvastkoj, nalazio se pod pokroviteljstvom "Ženske loze ustaškog pokreta" i "Ustaške nadzorne službe".

Neposredno upravljanje "dječijim prihvatilištem" bilo je u rukama ustaše i ljekara Antuna Najžera.

Obilježavanje Dana sjećanja na stradalu srpsku ratnu siročad počeće u 12.00 časova na sisačkom Dječijem groblju.