latinica  ћирилица
06/10/2018 |  15:01 ⇒ 07/10/2018 | 08:32 | Autor: RTRS

Sud BiH: Uvesti pravila o medijskom izvještavanju

U jeku predizborne kampanje, gotovo neopaženo u javnosti prošla je inicijativa Suda BiH da se zakonom uredi novinarsko izvještavanje o krivičnim postupcima, prvenstveno o predmetima ratnih zločina.

Sud BiH, kako u saopštenju navode, zamjera novinarima da navodno narušavaju dignitet ove pravosudne instance. Stručna javnost postavlja pitanja - da li to Sud BiH zakonski želi da cenzurište novinare i medije?

Predstavljajući se kao neupitan autoritet i nosilac trećeg stuba vlasti na bh. nivou, Sudu BiH i njegovom predsjedniku, zasmetali su novinarski izvještaji i to prvenstveno objavljeni u elektronskim medijima.

Neprofesionalni su, tendenciozni, netačni... i kao takvi učestali, navode u saopštenju. Vrijeđaju dignitet Suda i kvare "ugled, autoritet i dostojanstvo sudija".

Zbog toga, a sve pod plaštom zaštite žrtava, promocije vladavene prava i izgradnje demokratskog društva, pozivaju na prevaspitavanje novinara.

"Sud BiH poziva nadležne institucije da zakonskim tekstom predvide pravila o medijskom izvještavanju u vezi sa krivičnim postupcima, kako bi se na jasan i nedvosmislen način uveo red u ovaj segment medijskog rada", navedeno je u saopštenju Suda BiH.

Pozivaju bh. sudije i Regulatornu agenciju za komunikacije da, u istom cilju, dopuni normativne akte! I nezaobilazne međunarodne organizacije - da kroz edukaciju utiču na "saradnju sudova i medija".

Edukovati naravno, treba novinare, poruka je opširnog saopštenja. U njemu ni riječi o urušavanju ugleda, autoriteta, digniteta, dostojanstva...bh. pravosuđa od strane "edukovanih" sudija čije presude "padaju" u drugostepenim postupcima, pred Ustavnim sudom ili Sudom za ljudska prava u Strazburu.

I ni riječi o "presedanima" koje pravna praksa demokratskih zemalja ne poznaje. Dok se u transparentnost "na papiru" zaklinje, predsjednik Ranko Debevec odbio je da pred novinare stane - i zahtjev obrazloži. Za esnafsku zajednicu, koja je pokušaje "disciplinovanja", pa čak i fizičkim i verbalnim nasrtajima, itekako iskusila, posljednja sudijska "inovacija" je skandalozna.

"Ne živimo u Kambodži nego u BiH koja makar dijeli neke trunke demokratskog, civilizovanog uređenoga svijeta i zapravo to je za mene skandalozno da bilo ko ograničava mogućnost, pravo, slobodu novinara da izvještavaju pa na kraju krajeva i da kritikuju odluke kakve one god bile, pa čak i Suda BiH", ističe Zoran Krešić novinar iz Mostara.

Prije će biti, smatra Krešić, da sudije pokušavaju od javnosti prikriti kako sve, unutar zidina pravosudnog kompleksa, ruše vlastiti dignitet i kredibilitet.

Univerzitetski profesor Miloš Šolaja, s pravom ukazuje kako izvještaji printanih i internet medija te agencija sudijama očigledno nisu problem, jer, za razliku od RAK-a, od Savjeta za štampu ne traže dopunu normativnih akata. Podsjeća i na kompleksnost uređenja BiH i postojanje entitetskih i kantonalnih sudova te pravosuđa Distrikta Brčko.

Zašto bi samo bh. sudije bile "nedodirljive" i da li to onda znači još najmanje 13 zakona sa primjesama cenzure!?

"Zakonsko rješenje na neki način uvijek i podsjeća na mogućnost cenzure, daleko bi bolje bilo da se pokrene jedna šira diskusija na tu temu i da se onda vidi ko u tom lancu nosi veće probleme, jer ne mora da znači da su samo novinari problem, postoji i druga strana oko koje u javnoj sferi ima jako mnogo suprotinih mišljenja", smatra Šolaja

Primjerenije za pravosuđe i prihvatljivije za žrtve, bilo bi da sudije same grade i čuvaju vlastiti kredibilitet svojim djelima, jasan Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Pita da li to sudije, kroz disciplinovanje novinara, pokušavaju da cenzurišu i žrtve čiji su stavovi najčešće i sastavni dio izvještaja o ratnim zločinima?

"Oni sad traže od medija da ne prenesu ono što u stvari kažu žrtve, porodice žrtava i relevanten institucije. Ovo je jednostavno još jedan pokušaj da se zaštite nosioci pravosudnih funkcija koji donose nakaradne presude, presude na štetu žrtava i porodica i mislim da to Sud nema pravo", kaže Kojić.

U Misiji OEBS-a podsjećaju zaboravne sudije kako su medijske slobode osnov demokratičnosti svake zemlje. I nisu propisane samo domaćim zakonima, već i međunarodnim konvencijama. Podsjećaju i da je obaveza ne samo novinara, već i pravosuđa da se pridržava profesionalnih standarda.

"I iz tog razloga bismo se protivili svakom neopravdanom ograničavanju novinara da traže informacije i da pokušavaju da pruže informacije građanima", kaže Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH.

Usliši li zakonodavac ovu "inovaciju" "nedodirljivih" sudija, ne bi iznenadilo da se novinarima "propiše" i redosljed riječi u rečenici. I rečenica u izvještaju. A onda – kada mogu sudije, zašto "nedodirljivim" ne bi postali i parlamentarci, pa ministri, direktori, ljekari, savjetnici... i ko zna ko sve ne! Јer potreban je samo odgovarajući "zakon"!