latinica  ћирилица
06/10/2018 |  16:12 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

U ponedjeljak nova akademska godina

Јavni univerziteti u Srpskoj i ove su godine suočeni sa manjim brojem upisanih studenata. Na Univeritetu u Banjaluci upisano ih je oko 2.000, na Univerzitetu Istočno Sarajevo 1.244. Nastava na oba javna univerziteta počinje u ponedjeljak.

Na Banjalučkom univerzitetu ostalo je slobodno oko 1.160 mjesta, a na Univerzitetu Istočno Sarajevo nepopunjeno je oko 1.000 mjesta. Posljedica praznijih amfiteatara su demografija, odlazak na studije uinostranstvo, ali i drugi faktori.

"Mislim da su u pitanju opšte demografske prilike. Takođe, danas su više nego ikada otvoreni različiti univerziteti širom Evrope i drugih dijelova svijeta. Mislim da studenti smatraju da im to otvara ulazak na svjetsko tržište", smatra Marija, diplomac na Medicinskom fakultetu u Foči.

Najveće interesovanje studenata i ove je godine prevladalo za medicinske fakultete, čiji su redovi bili popunjeni već na prvim rokovima.

Amfiteatar Pravnog fakulteta Banjaluka novu akademsku godinu počinje sa 36 studenata manje u odnosu na prethodnu, tako da je ovdje upisano 136 studenata od ukupno 230 slobodnih mjesta za redovne studije.

"Јedino gdje nismo djelimično zadovoljni je studijski program zdravstvena njega, gdje nismo popunili predviđeni broj studenata. Razlog je vjerovatno što mali dio njih dobije posao u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj", ističe Milan Kulić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

"Danas su dostupniji svi uslovi studiranja u većim sredinama kao što su Beč, Grac, Beograd, pa i Novi Sad, koje mogu ponuditi, činjenica je, ipak više nego Banjaluka koja je manja sredina", navodi Zoran Vasiljević, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Iz Rektorata Univerziteta Istočno Sarejevo ističu da u Srpskoj na javnim univerzitetima studira 21.745 studenata, dok je ukupan broj studenata u Srpskoj oko 10.000 veći, iz čega proizlazi da su mnogi od njih svoje mjesto pronašli na privatnim univerzitetima i visokim školama.

"Mi smo očekivali pad broja upisanih ove godine. Smanjenje u odnosu na prošlu godinu je za oko 10 odsto, zbog nepovoljnih društvenih okolnosti i prilika koje su se odrazile na život i funkcionisanje Univerziteta", rekla je Vera Ćerviz Nišić prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo.

Iz Ministarstva prosvjete navode da je u posljednje četiri godine u obrazovanje i kulturu u Srpskoj uloženo oko 90 miliona KM.

Otvoreni su novi studentski domovi, a obnavljaju se i studentski paviljoni. Ističu i da je nastavni plan i program potrebno više uskladiti sa tržištem rada.