latinica  ћирилица
06/10/2018 |  21:07 ⇒ 07/10/2018 | 07:19 | Autor: SRNA

Kasarna u Hadžićima do polovine oktobra spremna za migrante

Kasarna "Ušivak" u sarajevskoj opštini Hadžići do polovine oktobra biće spremna za prijem prvih migranata koji se trenutno nalaze u BiH, potvrđeno je iz Međunarodne organizacije za migracije.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Kapacitet centra je 400 kreveta, a do sada je postavljeno 37 od planiranih 66 kontejnera.

"U narednih deset dana steći će se uslovi za prijem migranata. Tačan datum prijema u centar biće određen u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i ostalim partnerima u projektu", rečeno je portalu Kliks.ba u IOM-u.

Služba za poslove sa strancima, odnosno Ministarstvo bezbjednosti BiH je nadležno za kriterijume i registrovanje migranata.

Oni koji budu smješteni u kasarni "Ušivak", osim osnovnih uslova za život, imaće priliku da učestvuju u brojnim aktivnostima.

Vlada Federacije BiH je u junu kasarnu "Ušivak" sa pripadajućim zemljištem dala na korištenje, bez naknade, Savjetu ministara za potrebe Ministarstva bezbjednosti za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriju BiH.

Šef IOM-a u BiH i subregionalni koordinator ove organizacije za zapadni Balkan Piter Van der Overart i viceguverner Razvojne banke Savjeta Evrope Marija Sančez-Јebra Alonso potpisali su Ugovor o grantu vrijednom milion evra za opremanje centra za migrante u Hadžićima.

Novac je namijenjen za organizovanje potpuno opremljenog centra za 400 osoba, grant je dodijeljen Savjetu ministara, ali projekt implementira IOM.

U BiH je do sada evidentirano 14.969 migranata, namjeru za azil izrazilo je njih 13.958, ali je zahtjev za azil podnijelo njih 399.