latinica  ћирилица
07/10/2018 |  11:32 ⇒ 11:45 | Autor: TANЈUG

Vladajuće kosovske stranke postigle dogovor o dijalogu sa Beogradom

Kosovske vladajuće partije izradile su rezoluciju u kojoj je napisano da parlament u Prištini može da donese odluku o teritoriji.

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogućnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.

"Skupština Kosova glasanjem dvije trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja", piše u klauzuli 6.

List navodi da se predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamjenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.

Opozicione stranke nisu uspjele u tome da se odobri rezolucija kojom bi spriječile predsjednika da razgovara o granicama.

Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalih, nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postizanja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda".

"Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vrijeme ističe, rezolucija čeka da se što prije odobri", napisao je Pacoli.