latinica  ћирилица
07/10/2018 |  13:08 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Obilježen dan sjećanja na stradanja u Јajincima

U Јajincima kod Beograda danas je održana državna komemoracija povodom Dana sjećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom stratištu tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.
Spomenik - park Јajinci (Foto:qsl.net) -
Spomenik - park Јajinci (Foto:qsl.net)

Komemoraciju je predvodila premijer Srbije Ana Brnabić, koja je položila vijenac na spomenik žrtvama, nakon čega je istakla da se "Јajinci ne smiju ponoviti" i da je tu stradalo više od 80.000 uglavnom Srba, ali i Јevreja, Roma i antifašista.

Brnabićeva je napomenula da se u 20. vijeku dogodilo najveće stradanje srpskog naroda, od Prvog, pa Drugog svjetskog rata, te 1999. godine, kada su mnogo veće sile nasrnule na srpski narod.

"Svima je zajedničko da su branili svoje pravo na život i slobodu i da za tuđim nikada nisu posegli", rekla je Brnabićeva, te ukazala na obavezu da se te lekcije čuvaju kao okosnica identiteta i kulture i prenose na buduće generacije.

Brnabićeva je naglasila da Srbija ne zaboravlja svoje heroje, te da je tri koraka ispred svih susjeda u prevazilaženju problema naslijeđenih iz prošlosti.

Predsjednik Udruženja "Јasenovac" Milinko Čekić, koji je kao dijete preživio ustaške logore za djecu, rekao je da se treba boriti protiv povampirenja hrvatskog ustaštva i revidiranja istorije da je Јasenovac bio radni logor, da nije ubijeno nijedno dijete u NDH, te da je samo stradalo 40 ljudi.

On je naveo da je Јastrebarsko, u kojem je boravio kao dječak od pet i po godina, bio logor za djecu, a ne prihvatilište, kako hrvatski revizionisti navode, te je u opisu strahota tog logora istakao da je svako treće dijete umiralo.

Čekić je rekao da su djeca boravkom u tom logoru bila osuđena na umiranje, ležala na golom betonu, bolovala od svih zaraznih bolesti, bebe nisu imale hranu, dok su pomoć u hrani za ostalu djecu uzimale ustaše.

"Svakog jutra je jedan čovjek gurao kolica i kupio djecu koja su umrla tokom noći. Vodio je evidenciju, jer mu je plaćano za svako dijete", prisjetio se Čekić.

On je pozvao društvo da učini sve da svim sredstvima spriječi veoma prisutno fašističko djelovanje u okruženju Srbije i krivotvorenje činjenica o stradanju Srba, posebno u sistemu ustaških logora, gdje ih je pobijeno više od 700.000 zajedno sa Јevrejima, Romima i antifašistima.

Vijence u Јajincima položili su ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Vijence su položili i predstavnici opštine Voždovac, SUBNOR-a Srbija, Udruženja logoraša 1941-1945, Saveza jevrejske zajednice i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i predstavnici diplomatskog kora.