X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/10/2018 |  18:22 | Izvor: TANЈUG

Stoltenberg: Hrvatska saveznica, Srbija važan partner

Šef NATO-a Јens Stoltenberg sutra iz Beograda odlazi u Zagreb, gdje će ga primiti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a uoči posjete poručuje da je za NATO Hrvatska cijenjena saveznica, a Srbija važan partner.
Јens Stoltenberg - Foto: REUTERS
Јens StoltenbergFoto: REUTERS

- Hrvatska je vrlo cijenjena saveznica jer pridonosi našoj zajedničkoj bezbjednosti, našoj kolektivnoj odbrani" - rekao je on, podsjetivši da su hrvatski vojnici prisutni u baltičkoj regiji, a učestvuju i u misijama NATO na Kosovu i u Avganistanu.

Upitan o mogućem prekrajanju granica između Srbije i Kosova što bi uticalo je na Misiju NATO na Kosovu, Stoltenber kaže da Alijansa prednost daje dijalogu i da ne želi da komenatriše hipotetičke scenarije.

- Prerano je za nagađanja. Naša je poruka da podržavamo normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, podržavamo dijalog koji smo pomogli da započne, prisutni smo na Kosovu s KFOR-om i imamo kancelariju u Beogradu. Ne mislim da bi bilo od neke pomoći tom procesu kada bih ja sada komentirasao različite hipotetičke scenarije - rekao je Stoltenberg.

Odnose NATO i Srbije cijeni kao partnerske, te napominje da smatra da je važno imati partnerstvo sa Srbijom.

- Mi pomažemo Srbiji u uništavanju njihovog naoružanja i obuci njihovih mirotvoraca, a Srbija daje određenu podršku NATO održavanjem vježbi, ali pomaže nam i u nekim aktivnostima koje imamo u jačanju iračkih snaga bezbjednosti, obukom u području vojne medicine - zaključio je šef NATO.