latinica  ћирилица
07/10/2018 |  21:04 ⇒ 21:30 | Autor: SRNA

Direktor Interpola podnio ostavku

Direktor Interpola Meng Hongvej, koji je u Kini pod istragom zbog kršenja zakona, podnio je ostavku, saopšteno je iz međunarodne policijske organizacije.
Interpol - Foto: ilustracija
InterpolFoto: ilustracija

Generalni sekretarijat Interpola u Lionu primio je ostavku Hongveja, a ona odmah stupa na snagu, navedeno je u saopštenju.

Iz Interpola ističu, da će Јužnokorejanac Kim DŽong Јang biti imenovan za vršioca dužnosti predsjednika organizacije, dok će novi predsjednik biti imenovan na stastanku Interpola u Dubaiju, koji se održava od 18. do 21. novembra.

Ranije danas, disciplinarni organ kineske vladajuće Komunističke partije saopštio je da je pdirektor Interpola Meng Hongvej pod istragom zbog sumnje da je kršio zakon, a riječ je, inače, o visokom kineskom zvaničniku, čiji je nestanak prijavila njegova supruga prije desetak dana.

Meng Hongvej, koji je zamjenik kineskog ministra za javnu bezbejdnost, "osumnjičen je za kršenje zakona i trenutno je pod nadzorom i istragom" novog kineskog tijela za borbu protiv korupcije, Nacionalne nadzorne komisije, navodi se u saopštenju.

Ovo saopštenje je služba kineske Komunističke partija nadležna za korupciju i političku nelojanost objavila večeras na svom sajtu.

Istovremeno, Mengova supruga je danas u Lionu izjavila da joj je suprug prije nego što je nestao u Kini poslao fotografiju noža. U svojoj prvoj izjavi za javnost ona je rekla da vjeruje da je njen suprug, šaljući joj fotografiju noža, pokušao da joj kaže da je u opasnosti, prenosi AP.

Grejs Meng je rekla da nije bila u kontaktu sa suprugom otkako joj je poruku poslao 25. septembra.

Interpol je juče zvanično zatražio od Kine informacije o Mengu Honveiju, koji je nestao tokom posjete svojoj domovini.