latinica  ћирилица
07/10/2018 |  23:28 ⇒ 23:29 | Autor: Agencije

"Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je konferenciju za novinare nakon prvih izbornih rezultata vidno razočaran činjenicom da su Bošnjaci masovno glasali za Željka Komšića. Čović je na početku rekao da očekuje oko 155.000 glasova i da je to više nego što je očekivao.

"Podrška je daleko bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko tijelo, želim se zahvaliti svima i preuzeti obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobrim rezultatom", kazao je Čović.

Ipak, vidno je razočaran glasovima Bošnjala, koji su po svemu sudeći izabrali Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Ovo je poruka svima, hrvatski narod je poslao poruku da je konstitutivan i da je proevropski. Žao mi je što Bošnjaci to nisu razumjeli i što su se opredijelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom tijelu imati 80 odsto. Ne mogu Bošnjaci, Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija. Trudili smo se da izmijenimo Izborni zakon. Glasovi najmnogobrojnijeg narod su prevagnuli. Vjerujem da će među Bošnjacima biti razumijevanja, jer to nije dobro za bošnjački narod i BiH i to može izazvati neviđenu krizu. Svjesni smo te odgovornosti", poručio je Čović.