latinica  ћирилица
09/10/2018 |  08:04 ⇒ 08:06 | Autor: BETA

Analitičar: Tači je upravo objavio rat Haradinaju

Novinar i analitičar Vehbi Kajtazi izjavio da je Hašim Tači objavio rat Ramušu Haradinaju i da to može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora.
Hašim Tači i Ramuš Haradinaj - Foto: B92
Hašim Tači i Ramuš HaradinajFoto: B92

"Tači je danas objavio rat Haradinaju", kazao je Kajtazi za prištinsku televiziju K7 i dodao da "ukoliko Haradinaj ne popusti možemo imati nove izbore izbore u roku od nekoliko mjeseci".

"Ako se ne relaksiraju odnosi (između Tačija i Haradinaja) Tači će odvesti zemlju u nove vanredne izbore", kazao je Kajtazi.

Prema političkim analitičarima u Prištini Tači, uticajem koji ima među poslanicima DPK iz regiona Drenice, može da obezbijedi dovoljno glasova da zajedno sa opozicijom izglasa nepovjerenje vladi premijera Haradinaja.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači je juče na konferenciji za medije priprijetio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju smjenom sa funkcije ako ne bude "korigovao" stavove i izjave o korekciji granica kao mogućem rješenju za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Pozivam premijera da bude racionalniji i odgovorniji u svojim izjavama koje su u vezi sa dijalogom", rekao je Tači.

Prethodno je danas Haradinaj izjavio da je ideja o korekciji granica kao rezultat dijaloga sa Srbijom mrtva i pri tome izrazio saučešće predsjedniku Tačiju što njegova ideja nije uspjela.

Tači je na to na konferenciji za medije kazao kako "dijalog nije umro", i ponovo pozvao premijera da vodi računa o izjavama koje daje.

"Siguran sam da premijer ima potrebu da koriguje svoju izjavu i stavove o procesu dijaloga", rekao je kosovski predsjednik.

Tači je rekao kako se borba sa Beogradom odvija za stolom u Briselu i za to Kosovo ima podršku EU i SAD.

Kazao je kako je od premijera očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

"Naše pozicije nisu vječne, predsjednici i premijeri mogu da se mijenjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promijeniti oni koji se ne poprave", poručio je Tači.

Prema njegovom mišljenju, današnja izjava Haradinaja o smrti ideje korekcije pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu.

"Od premijera sam očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom. Ozbiljan čovjek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama", dodao je Tači.

Kosovo će istrajati na pripajanju Preševske doline, a to je, vjeruje Tači, moguće ukoliko bude jedinstvenog stava.

Tači smatra da premijer Haradinaj žrtvuje Preševsku dolinu samo zarad jednog čovjeka, ne pominjući njegovo ime ali ciljajući na Milana Radojčića, sa kojim je Haradinaj u prijateljskim odnosima.

"Ne mogu da žrtvujem Preševsku dolinu zbog jednog čovjeka na Sjeveru", rekao je Tači novinarima.