latinica  ћирилица
09/10/2018 |  09:21 ⇒ 20:37 | Autor: RTS

Tragedija na autoputu kod Ćuprije- sedam žrtava, 35 povrijeđenih (FOTO)

Sedam osoba je poginulo, a 35 je povrijeđeno u lančanim sudarima u oba smjera na autoputu Beograd-Niš, između Ćuprije i Јagodine kod Mijatovca. Među povrijeđenima nema djece. Saobraćaj u oba smjera je zaustavljen. Uzrok nesreće je gusta magla.

Na autoputu Beograd-Niš, kod Mijatovca dogodila su se dva lančana sudara, u kojima je poginulo sedam osoba, a više od 35 povrijeđeno. Saobraćaj u oba smjera je zaustavljen, a u sudaru je učestvovalo više od 40 vozila – kamioni, automobili na obje strane autoputa. Neka od vozila su potpuno uništena, do neprepoznatljivosti.

U ove dvije nesreće poginulo je pet državljana Srbije i dva državljana Makedonije.

Naime, paralelno su se dogodile dvije saobraćajne nesreće, jedna u smjeru Beograd-Niš, druga u smjeru Niš-Beograd.

U Opštu bolnicu u Јagodini smješteno je sedam povrijeđenih osoba, od kojih je pet stranaca. Povrede su ozbiljne, ali niko nije životno ugrožen, rekli su u bolnici. U urgentnom centru u Ćupriji, najveće zdravstevne ustanove između Beograda i Niša, na zbrinjavanju povrijeđenih angažovani su brojni ljekari, rečeno je za Tanjug.

Dio autoputa između Јagodine i Ćuprije, koji je zbog sudara bio blokiran, ponovo je pušten u saobraćaj oko 16.00 časova.

U smjeru ka Nišu otvorene su preticajna i zaustavna traka, dok se u smjeru ka Beogradu koriste preticajna i vozna traka autoputa, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srbije.

Dvije nesreće razmaka 400 metara

U prvoj saobraćajnoj nesreći, od Beograda ka Nišu, četiri osobe su poginule, a deset povrijeđeno. U toj nesreći učestvovalo je više od deset vozila, pri tome su se dva kamiona zapalila.

Drugi sudar se desio na istom mjestu, ali u drugom smjeru, od Niša ka Beogradu. U toj nesreći tri osobe su poginule, a više od 10 povređeno. U sudaru je učestvovalo devet kamiona i nekoliko automobila.

Udesi su se dogodili skoro istovremeno, jutros oko 7.15 časova. Na mjesto udesa upućeno je više vatrogasnih kola i kola hitne pomoći. 

Lančani sudar u oba smjera na auto-putu Beograd - Niš (Foto: Novosti)

 

Uzrok nesreće je gusta magla zbog koje je vidljivost bila smanjena na desetak metara.

- Kretao sam se iz pravca Niša normalnom brzinom. Bila je neka sumaglica, a kada sam prošao Moravu – zid. Ništa se ne vidi. Tolika je magla bila. Počeo sam odmah da kočim, sustigao sam kamion ispred sebe, stao, izašao iz kamiona i već su vozila počela da se udaraju - posvjedočio je za RTS jedan od vozača.

Na mjestu nesreće je jeziv prizor, sudarili su se i kamioni, neki automobili su uništeni. Svjedoci su u šoku.

Vatrogasci su pristigli sa šest vozila i izvalče povrijeđene.

- Primamo teško povrijeđene po ubrzanom potupku. Nesreća je sa stravičnim posljedicama. Ljudi su bukvalno zgužvani. Primili smo devet lica i neprestano dozale novi. Dvoje od devet povređenih u ovoj bolnici su u teškom stanju - kaže direktor ćuprijske bolnice Slobodan Gajić.

Vanredno je i u jagodinskoj bolnici gdje su sve ekipe poslate na teren. U bolnici je smješteno šestoro povrijeđenih. Oni su u stabilnom stanju. Među njima je troje stranih državljana.

Lančani sudar u oba smjera na auto-putu Beograd - Niš (Foto: Novosti.rs )

Saobraćaj na autoputu u oba smjera bio je blokiran nekoliko sati, pa su se stvorile velike kolone automobila.