latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:42 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Hrvatski portali: Izbor Željka Komšića "posljednji je ekser u kovčeg BiH"

Hrvati u Federaciji BiH ponovo su hrišćanska brana pred "promitivnim neoosmanskim nastojanjima Bošnjaka", a izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH "posljednji je ekser u kovčeg BiH", prenose hrvatski portali.
Željko Komšić - Foto: klix.ba
Željko KomšićFoto: klix.ba

Portal "Direktno" ocjenjuje da će Komšić svojim ponašanjem i huškanjem protiv Hrvata i Srba samo dati podsticaj nacionalističkim vjetrovima kod svih naroda u BiH.

Politički analitičar Nino Raspudić smatra da je nametnuti izbor Komšića "posljednji ekser" u posmrtni kovčeg BiH.

On poručuje HDZ-u BiH da ne treba da ulazi ponovo u vlast i time pruži legitimitet tom "nakaradnom sistemu", te strahuje da će biti nastavljen proces iseljavanje Hrvata iz BiH.

Raspudić se obrušio na ponašanje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je situaciju opisao kao "nepovoljnu za Hrvate u BiH".

"Plenkovićeva izjava je bijedna i sramotna. Hrvatska je garant Dejtonskog sporazmna i trebala je reagovati kad su njegova načela kršena... Najmanje što bi mogla učiniti je da proglasi Komšića nepoželjnom osobom", navodi Raspudić.

On je Plenkovićevo ponašanje uporedio sa prolaznikom "koji vidi kako mu tuku mlađeg brata do krvi, ali samo kaže da se `sa tim ne slaže` i prođe".

Neki desni portali, poput portala "Direktno", pitaju: "Da li postoji jadniji primjer izborne manipulacije u svijetu od ove bošnjačke?", te "Imaju li oni koji su ovako glasali imalo stida?".

Hrvoje Zekanović, zastupnik HRAST-a, moćnog i uticajnog konzervativnog udruženja u Hrvatskoj, smatra da je Željko Komšić "beskarakteran", te da se to vidi i po Komšićevoj izjavi da "može biti predstavnik Hrvata, iako oni za njega nisu glasali".

Јedan broj portala naziva Komšića "trojanskim konjem Bakira Izetbegovića i islamskih fundamentalista".

Svi mediji, i desni i liberalniji, ne propuštaju priliku da navedu kako Komšić ni u jednoj hrvatskoj opštini nije dobio izbore i po broju glasova višestruko zaostaje za Draganom Čovićem.