latinica  ћирилица
09/10/2018 |  14:32 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Treći slučaj groznice zapadnog Nila u Srpskoj

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske primio je danas prijavu o novom oboljelom od groznice zapadnog Nila, što je treći slučaj u Srpskoj, rečeno je Srni u Institutu.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske -
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

"Riječ je o licu starije životne dobi iz okoline Banjaluke, sa kardiovaskularnim i hirurškim komorbiditetima, a koji je laboratorijski klasifikovan kao vjerovatan slučaj", rekla je Srni portparol Instituta Milka Mrđa.

Ona je navela da je pacijent hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 25. septembra sa simptomima virusnog meningitisa uz pneumoniju, te da je riječ o trećem pacijentu u Srpskoj koji je obolio od groznice zapadnog Nila.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti Antonija Verhaz potvrdila je da je u ovoj klinici hospitalizovan jedan pacijent obolio od ove groznice, dodavši da se dobro oporavlja i da je sutra planirano njegovo puštanje na kućno liječenje.

Prvi pacijent Republici Srpskoj kod kojeg je utvrđeno prisustvo virusa zapadnog Nila registrovan je sredinom avgusta, a riječ je o muškarcu sa područja Dervente.

Groznica zapadnog Nila je zarazno oboljenje virusnog porijekla koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac je vrsta ovog insketa kuleks pipiens koja je odomaćena i na ovim prostorima.

Virus zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca.

Simptomi nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca, a oko 20 odsto zaraženih lica ima blaže simptome kao što su temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osipa po tijelu.

Teška klinička slika sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema /meningitis, encefalitis/ javlja se kod manje od jedan odsto inficiranih.