latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:38 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Dječije pozorište ugostilo više od stotinu pozorišnih stvaralaca

Organizator 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, Dječije pozorište Republike Srpske, ugostilo je više od stotinu pozorišnih stvaralaca iz deset zemalja svijeta. Od 7. oktobra, kada je festival otvoren, u konkurenciji za festivalske nagrade nastupiće 13 pozorišnih kuća.

Dječije pozorište Republike Srpske uložilo je poseban napor, kao organizator, da učesnicima festivala omogući da što duže ostanu u Banjaluci. Tu su ne samo da odigraju vlastitu predstavu, nego i da vide što više predstava svojih kolega.

Festivalski program obuhvata 23 predstave. Od prijepodneva do večernjih časova, svakog dana, izvodi se nekoliko predstava od kojih su mnoge bile rasprodate još prije zvaničnog otvaranja festivala.

Do sada su izvedene predstave iz Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Italije, Poljske i Gvatemale.

"Vrlo smo srećni. Trenutno živimo na Kipru i nastupamo po cijeloj Evropi. Organizacija ovog festivala je odlična. Gostoprimstvo je predivno. Zaista smo vrlo srećni. Družimo se s kolegama iz raznih zemalja", kaže Roberto Braham iz pozorišta Kanilula lutke iz Gvatemale.

Festival ima izuzetno važnu dimenziju promocije Dječjeg pozorišta u svijetu gdje se o njemu govori kao o pozorištu koje, ne samo da osvaja nagrade nego i organizuje festival sa odličnom publikom

"Ovdje je tako divna publika. Vrlo profinjena. Zadovoljstvo je igrati pred takvom publikom. Zadovoljstvo je biti ovdje i igrati za djecu Banjaluke", ističe Јaroslav Kirijan iz Teatra Lalka iz Poljske.

Na festivalu je ostvarena saradnja s Nevid Teatrom, Pozorištem Јazavac i Narodnim pozorištem Republike Srpske, koji su doprinijeli pratećem programu, odnosno organizaciji ove manifestacije.

Festival će biti svečano zatvoren 12. oktobra dodjelom nagrada i tradicionalnim nastupom Pozorištanca Puž iz Beograda, ovaj put sa predstavom "Mačka u čizmama".