latinica  ћирилица
09/10/2018 |  20:02 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Kako će izgledati novi Parlament BiH?

CIK BiH obradio je 91,7 odsto biračkih mjesta u Republici Srpskoj za Predstavnički dom BiH. Za sada je cenzus prešlo šest političkih subjekata, kojima će biti raspodijeljeno 14 mandata. Najviše, pet, trebalo bi da dobije SNSD koji je osvojio najveći broj glasova. Poslanike u bh. parlamentu imaće i SDS, PDP, DNS, Socijalisti i moguće SDA.

Kalkulatori usijani. A računica kompleksna. Srpska prebrojava devet direktnih i pet kompenzacionih mandata, Federacija 21 direktnih i sedam kompenzacionih.

Prema trenutnoj projekciji SNSD je obezbijedio pet mandata. A moguće je i još čak dva. SDS ima četiri uz vjerovatnoću da ostane bez jednog, kompenzacionog. Na PDP-ove članove čekaju dvije poslaničke stolice, po jedna sigurna za Socijaliste i DNS. Uz mogućnost jednog mjesta za SDA i još jednog DNS-u.

"SNSD ostaje ubjedljivo prva stranka iz Republike Srpske, kada su u pitanju stranke sa nivoa BIH, imamo par hiljada glasova manje od SDA ali ako uzmemo biračko tijelo onda se vidi da smo mi ubjedljivo najjača stranka i u BiH", istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

"Za Parlament BiH imamo jednog, a možda i dva. Blizu je Nešić za direktnog i jedan kompenzacioni", pojasnio je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

I dok DNS-ovac Nenad Nešić iščekuje tek nekoliko stotina glasova, Dragutin Rodić, iako sa kompenzacione liste, poslaničko mjesto već je obezbijedio. Na isti način su to učinili socijalista Јakov Galić i PDP-ova Mira Pekić.

Nenad Stevandić ispred SNSD-a, SDA-ov Adil Osmanović i SDS-ova Aleksandra Pandurević, koja je već jednom sa kompenzacione liste ušla u Parlament, sačekaće još koji dan i potpunije rezultate. Јer njih je troje – a poslaničke klupe dvije.

U Federaciji situacija još kompleksnija. Izvjesno je, najviše mandata osvaja SDA – optimisti kažu deset. No sigurnih je osam uključujući i kompenzacioni – parlamentarca sa najdužim stažom Halida Genjca, koji još od 1996. godine presjeda iz poslaničke u delegatsku fotelju.

HDZ BiH i SDP računaju na po pet poslaničkih mjesta, Demokratska fronta tri, Savez za bolju budućnost dvije i po jedna za Neziavisni blok, Našu Stranku, Pokret demokratske akcije i A-SDA.

Nermin Nikšić je mjesto u bh. Parlamentu već osigurao. Liderski je vlastito ime ispisao na startnu poziciju i za direktni i za kompenzacioni mandat.

Preko kompenzacione liste, četvorogodišnji mandat u bh. parlamentu obezbijedio je i lider Naše stranke Predrag Kojović, skupštinski veteran, bivši SDA-ovac Salko Sokolović, potom još jedan bivši SDA-ovac Mirsad Kukić i SBB-ov budžetski veteran Damir Arnaut.

O formiranju koalicije u bh. parlamentu, ali ne stalno-nestalne kakva je ova odlazeća, već funkcionalne, naši sagovornici kažu, još je rano govoriti.