latinica  ћирилица
09/10/2018 |  23:30 ⇒ 10/10/2018 | 10:21 | Autor: SRNA

AP: Izborna pobjeda Dodika ojačaće uticaj Moskve

Pobjeda lidera SNSD-a Milorada Dodika na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH dodatno će ojačati uticaj Rusije na zapadnom Balkanu, javio je AP.
Milorad Dodik (Foto: rs.sputniknews.com) -
Milorad Dodik (Foto: rs.sputniknews.com)

Agencija navodi da će Dodik kao član Predsjedništva BiH moći da "blokira bilo kakvu stratešku odluku - ukoliko predsjednik Rusije Vladimir Putin to bude želio".

AP navodi da se Dodik, koji je aktuleni predsjednik Republike Srpske, samo sedam dana prije 7. oktobra u BiH sastao sa Putinom, koji mu je poželio "veliki uspjeh na izborima".

Agencija Dodika opisuje kao političara koji otvoreno zagovara otcjepljenje Republike Srpske od BiH i kojem su SAD uvele sankcije.

"Međutim, on je dokazao da je ključni saveznik Moskve u naporima podrivanja politike Zapada u vezi sa integracijom Balkana", dodaje se u tekstu.

Uticaj Rusije u Evropi je u porastu, a najočigledniji je na Balkanu, navodi AP i dodaje da se Moskva oštro protivi tome da se bilo koja od preostalih zemalja sa Balkana pridruži NATO savezu. Zapadne sile strahuju da bi Rusija mogla da iskoristi slovenske i pravoslavne veze u regionu kako bi podrivala politiku Zapada o integracijama.

AP piše da ruski saveznici na Balkanu aktivno izazivaju nepovjerenje u Zapad, a Vašington i Brisel predstavljaju kao neprijatelje koji sprovođenjem integracija EU žele narodima na Balkanu da oduzmu identitet i nacionalni ponos.

"Milorad Dodik je savršen primjer. Za njega su Zapad i NATO neprijatelji, dok je Rusija prijatelj pun poštovanja prema svojoj slovenskoj braći", dodaje se u tekstu.

EU je, usljed drugih problema, godinama zanemarivala Balkan, a pojedini evropski zvaničnici sada se plaše da bi u regionu ubrzo moglo doći do novih sukoba, ukoliko zemlje ne pristupe Uniji, piše AP i dodaje da ti strahovi nisu neosnovani, najviše zbog rasta tenzija između Srbije i samoproglašenog Kosova.