latinica  ћирилица
10/10/2018 |  10:51 | Autor: SRNA

Dačić: Broj priznanja samoproglašenog Kosova brzo će pasti ispod 100

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti novih povlačenja priznanja takozvane kosovske nezavisnosti i da će broj država koje su priznale samoproglašeno Kosovo pasti ispod 100.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"To je važno zbog pregovoračke pozicije jer iz Priština kažu 'šta imamo da pregovaramo sa vama kada je nas priznalo 116 država'. Oni su zakucali taj spisak, okačili ga na vrata, a to je velika laž jer su neke zemlje povukle priznanje", rekao je Dačić.

On je ocijenio za televiziju "Prva" i da je Priština u velikoj defanzivi i da ne shvata realno situaciju u kojoj se nalazi, kao i da njeni predstavnici najviše vremena provode sa zemljama koje su priznale /samoproglašeno/ Kosovo da ne povuku priznanje.

"Ne shvataju da je većina najvažnijih međunarodnih aktera veoma zainteresovana da dođe do određenog dogovora koji bi se zasnivao na kompromisu. Oni samo otežavaju svoju poziciju time što postoje neslaganja o tome unutar prištinske elite", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je danas 2000. dan od potpisivanja Briselskog sporazuma po kome je trebala da bude formirana Zajednica srpskih opština /ZSO/ na Kosovu i Metohiji.

"To što Priština još nije formirala ZSO dokaz je da nemaju nameru da sprovodi dogovoreno iz Briselskog sporazuma", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema Dačićevim riječima, to što ZSO još nije formirana pokazuje i da međunarodna zajednica ne ulaže maksimalni napor da natjera Prištinu da implementira ono što je potpisala.