latinica  ћирилица
10/10/2018 |  13:25 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta u Prijedoru danas su obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.
Prijedor - spuštanje vijenaca u rijeku Sanu - Foto: SRNA
Prijedor - spuštanje vijenaca u rijeku SanuFoto: SRNA

U oktobru 1995. godine sa ovog područja nasilno je protjerano više od 120.000 Srba, a samo iz Sanskog Mosta oko 27.000.

Među okupljenima danas je na gradskom mostu bio veliki broj stanovnika Sanskog Mosta koji su se prisjetili teških dana. Mnogi su prije 23 godine izgubili svoje bližnje i bili prisiljeni da napuste ognjišta u kilometarskoj koloni.

"Prijedor je postao matična opština za mnoge prognane, jer smo mi bili najveća granična opština", poručio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

Predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica naglasila je da je strašna činjenica što je pravda za Srbe nedostižna i da se od tolikog broja prognanih iz Sanskog Mosta na svoja ognjišta vratilo samo njih 1.300.

"Od toga imamo 119 porodica kojima su najmiliji poginuli u ratu, a koji su danas nastanjeni u Prijedoru", rekla je Karlica.

Sa obilježavanja godišnjice egzodusa podgrmečkih Srba poručeno je da se ovaj događaj nikada ne smije zaboraviti i da će se svake godine tragati za istinom o ratnim dešavanjima i progonu civila koja mora otići u svijet.