latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:13 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Bondarenko: Vjerujem da će Dodik pozvati Putina u BiH

Ruski analitičar Oleg Bondarenko izjavio je da vjeruje da će novi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ispuniti najavljene ambiciozne planove, pa i onaj da će predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvati u BiH i sastati se s njim prije Nove godine.
Oleg Bondarenko (Foto: https://antimaidan.ru) -
Oleg Bondarenko (Foto: https://antimaidan.ru)

Bondarenko pretpostavlja da bi jedna od mogućnosti za posjetu Putina BiH mogla biti kada ruski predsjednik bude dolazio u Srbiju što bi, prema jednom od scenarija, trebalo da bude u decembru.

"Nije bilo nijedne situacije da Dodik nešto obeća, a da ne ispuni. I Rusija i svi mogu da vjeruju u njegova obećanja. Ako je rekao da će uraditi sve da BiH prizna Krim kao dio Rusije ili ako predlaže da se formira rusko-srpski centar sličan onom u Nišu, onda će to i biti", rekao je za "Sputnjik" ovaj ruski stručnjak za Balkan, koji je na čelu analitičkog centra "Fond progresivne politike".

Ocijenivši da će rezultati izbora u BiH imati posljedice po cijeli region, Bondarenko je rekao da je Dodik ozbiljan političar i primjer ne samo za BiH, nego i za Srbiju i sve Srbe u regionu kako treba štititi srpske interese.

Bondarenko je odbacio ocjene Zapada da su izbori potvrdili da je BiH u ćorsokaku, uz opasku da je ishod izbora svakako poraz Njemačke i zvaničnog Zagreba, jer je za hrvatskog člana Predsjedništva izabran predsjednik DF-a Željko Komšić, a ne lider HDZ-a Dragan Čović.

"S druge strane, mandat iz redova Bošnjaka dobio je Šefik DŽaferović koji će biti sklon razvoju dobrih odnosa sa Rusijom, čemu se neće protiviti ni Komšić", procijenio je Bondarenko.

On je okarakterisao kao nekonstruktivne i propagandističke ocjene da su u BiH pobijedili nacionalistički orijentisani lideri.

"Dodik je internacionalista koji brani interese svog naroda, a što se tiče zapadnog uticaja u BiH, treba prekinuti mandat visokog predstavnika. BiH nisu potrebni ni /Pedi/ Ešdaun niti /Valentin/ Incko", smatra Bondarenko.

On je uvjeren da, ako se bude radilo prema Dejtonu, Republika Srpska ima mogućnosti da vrati ovlašćenja koja joj je oteo visoki predstavnik.

Na pitanje da li se poslije neuspjeha Zapada da nametne rešenje u Makedoniji gdje nije uspio referendum, ali i neuspjehe Zapada u BiH gdje je pobijedila Dodikova opcija može očekivati da to ojača srpsku pregovaračku poziciju kada je riječ o Kosovu i Metohiji i da se i Srbija uspješnije suprotstavi pritiscima, Bondarenko savjetuje da se ne žuri.

"Ne treba žuriti. Zašto žurba, posebno kada je riječ o razgraničenju na Kosovu. Postoji situacija na sjevernom Kipru od 1974. godine i nikom ništa. Kipar misli da je to okupacija, a Turci misle da je to posebna zemlja koju priznaje samo Ankara. Ova žurba je vezana za to što 2019. godine Britanija izlazi iz EU, biće promjene vlada u nekoliko evropskih zemalja, a u junu se održavaju izbori za Evropski parlament, takođe izbori u Grčkoj. Cipras vjerovatno odlazi. Zato svi žure", obrazložio je Bondarenko.

On je skrenuo pažnju da Kosmet nije samo srpsko pitanje.

"To je i rusko pitanje i svjetsko pitanje. Ako jedan region može slobodno da izađe iz jedne države samo zbog nesaglasnosti sa njenom politikom ili zbog religioznih razloga, onda zašto Tatarstan ne bi izašao iz Rusije, jer mi u Rusiji imamo 20 miliona muslimana, a i EU ima Transilvaniju u Rumuniji, Kataloniju u Španiji i Flandriju u Belgiji", podsjetio je Bondarenko.