latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:11 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Lopare: Da li je 116 glasova za Cvijanovićevu, upisano protivkandidatu?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je kandidate opozicije za pojedinačne funkcije, Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu, da razgovaraju o aktuelnoj političkoj situaciji.

Lider SDS-a poziv je kategorično odbio, i dalje tvrdeći da su izborni proces pratile brojne malverzacije, zbog čega smatra da mu je izborna pobjeda nepravedno oteta. Sa koalicionim partnerima još jednom je poručio da traže ponovni.

Na glasačkom mjestu Brusnica u opštini Lopare policiji je prijavljen slučaj izbornih malverzacija. Posmatrač je uvidom u elektronsku bazu primjetio da je 116 glasova, koje je osvojila Željka Cvijanović upisano u izborni rezultat nezavisnom kandidatu Vojinu Pavloviću.

- To je pokazalo da je izmijenjena volja birača, sa ciljem da pobijedi kandidat. Smatramo da se radi o zloupotrebi članova OIK za izmjenu rezultata - ističe Đoko Vasić, posmatrač na biračkom mjestu Brusnica - Lopare. 

U Izbornoj komisiji tvrde da nisu zaprimili nikakav prigovor.

- Ne znam o kakvom se prigovoru radi. Mi smo unijeli onako kako su nam dostavili predsjednici biračkih odbora. To je nadležnost CIK-a - poručuje Željko Tešić, predsjednik OIK-a Lopare.

Dok Vukota Govedarica tvrdi da su brojne malverzacije dovele do toga da je volja naroda izmijenjena i da je pokraden na izborima, ovo je primjer da su nepravilnosti utvrđene jedino u njegovu korist, potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

- Јasno je da Govedarica pokušava da izborni debakl pretvori u krizu i izazivanje sukoba u Republici Srpskoj i da amnestira sebe od izbornog rezultata tako što će tvrditi da su izbori pokradeni i to govori o političkoj nedoraslosti - smatra Stevandić.

Govedarica, međutim, poručuje da će istrajati u namjeri da otkriju kako je došlo do izborne krađe, u kojoj je, tvrdi, on kao kandidat oštećen. Ukazuje na, kako kaže, sve veći broj nevažećih listića koji bi, tvrdi, mogli da dostignu i broj od 50 hiljada, a što bi i te kako uticalo na izborni rezultat. Zbog toga je kategorično odbio poziv predsjednika Milorada Dodika da razgovaraju o političkoj situaciji.

- Moj stav je NE! S diktatorom koji je brutalno pokrao volju naroda u Republici Srpskoj na izborima, nema šta da razgovaram. Јa sam protiv toga - tvrdi Govedarica.

U tome ga podržavaju koalicioni partneri. Na nekoliko desetina stranica argumentovali su tvrdnje da je došlo do povrede izbornog procesa i uputili ih CIK-u, a spreman je i dopis u kojem traže ponovo brojanje listića.

- Ove izborne rezultate mi ne priznajemo! Ne prihvatamo. Sve ćemo učiniti da ih osporimo i to zajedno sa našim narodom - kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Podsjetimo, samo dva dana pred izbore, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, PDP-ov Mladen Ivanić poručio je da se njegova stranka dobro spremila i da zloupotrebe neće biti moguće.

Odmah nakon izbora, Ivanić je promijenio stav.

Odbijanjem da prizna poraz, opozicija iskazuje nezreo i devijantan stav, kaže SNSD-ov Staša Košarac, ističući da su građani jasno poručili kome su ukazali povjerenje. Dok Govedarica osporava izborni rezultat protivkandidata, njegove strančake kolege Obren Petrović i Milovan Bjelica poručuju da je pobjeda SNSD-a jasna i da to treba prihvatiti. Bjelica ističe da nije zadovoljan ishodom, ali smatra da volju naroda treba poštovati.

- Nisam ni za kakvu destabilizaciju i agoniju u Srpskoj i ne smijemo dozvoliti nikakve turbulencije, ni zbog Republike ni zbog srpskog naroda, koji se dovoljno napatio za našu državu - ističe Bjelica.

Sličan stav izrazio je i NDP-ov Zdravko Krsmanović. Smatra da opozicija treba da prizna poraz, a da nakon gubitka dvije ključne funkcije, Savez za pobjedu više ne postoji.

- To nije stav stranke, već njegov lični. Nije ni prvi ni poslednji koji se kosi s opcijama politike NDP. Mi ćemo imati sjednicu GO i Predsjedništva stranke, i donosimo odluke na temelju činjenica uspjeha nas i koalicije - kategoričan je Čavić.

Svjestan da je stranka na ovim izborima ostvarila 20 odsto manji rezultat, Čavić poručuje da je vrijeme za analizu urađenog. Podržava koalicione partnere u stavu da glasačke listiće treba ponovo prebrojati, jer smatra da veliki broj nevažećih listića baca sumnju na ishod Opštih izbora u BiH.