latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:22 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

Zašto pojedini kandidati SzP ne prihvataju izborni rezultat?

Stranke "Saveza za pobjedu" i pojedini kandidati na proteklim opštim izborima i dalje ne prihvataju rezultate.

Vukota Govedarica koji, kao kandidat za predsjednika Republike Srpske za Željkom Cvijanović zaostaje skoro 27 hiljada glasova, ne priznaje poraz. Insistiraće kaže na ponovljenom, ručnom, brojanju svih glasačkih listića. Istovremeno – šokantnim je za dio javnosti ocijenjen podatak da je utvrđeno oko 400 hiljada nevažećih glasačkih listića za sve nivoe vlasti. Uporedili smo broj nevažećih listića posljednjih i prethodnih izbora!

Kandidat Saveza za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, lavinu je pokrenuo. Kandidat Saveza za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica – nastavio! Od izborne noći – poraz ne priznaju! I ponavljaju – prevareni su – a prevare se "kriju" među nevažećim listićima.

Eho je nastavljen i među gubitnicima u Federaciji BiH. Naslovne strane popunila je vijest kako je na oko 92 odsto obrađenih biračkih mjesta zabilježeno ukupno 452.000 nevažećih glasačkih listića. Poništiti izbore ili bar ponovo brojati listiće, imperativ je gubitnika. No, šta kaže statistika!? CIK je obradio više od 6,5 miliona glasova za sve nivoe vlasti – od kantonalnih skupština, preko entitetskih i bh. nivoa, pa do pojedinačnih funkcija. Procenat nevažećih listića 7,4 odsto. I biće ih još, u to nema sumnje kad CIK zbroji sve rezultate. No četiri godine ranije, takođe na opštim izborima nevažećih listića bilo je gotovo 8 procenata. 2010 – nešto manje! 2006.-e 6,6%. I tako redom. U skladu s očiglednim, konstantnim povećavanjem broja nevažećih listića, Republika Srpska participirala je manje od ostatka BiH. I taj trend birači su zadržali i na posljednjim izborima. Za Ivanića, spornu funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, nevažećih je 6,05% listića, što je daleko od bh prosjeka. Slično je i za Govedaricu spornu funkciju predsjednika Srpske – 6,8%. No, dok je odlazeći srpski član Predsjedništva BiH, poraz trenutno "težak" skoro 70.000 glasova, prećutno priznao, Govedarica ne posustaje!

I zaista Cvijanovićeva je u odnosu na Govedaricu u prednosti od skoro 27.000 glasova. Samo što se razlika ne smanjuje, već se, sa gotovo svakim obrađenim biračkim mjestom, povećava – podaci su CIK-a. O dosljednosti Saveza, viđenoj i u izbornoj noći, možda najbolje govori podatak iz 2014. godine. Tada je Mladen Ivanić, Željku Cvijanović pobijedio sa nepunih 8.000 glasova razlike. I čak 54.000 nevažećih listića! No, tada nije zahtijevano ponovljeno prebrojavanje. Niti su glasovi za pobjednika "kupovani"! Četiri godine ranije, opet "jesu". I CIK je tada, pod pritiskom poklekao.

- Tada je bilo 60.000 nevažećih listića. Od toga je 45.000 bilo praznih a ostatak su bili nevažeči iz drugih razloga, jer su bili nepropisno označeni, crtani su simboli, dopisivana imena. I nismo tada konstatovali nikakvu nezakonitost koja bi mogla da utiče na izborni rezultat - kaže Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Pronađeni su tada na listama među imenima kandidata i Čak Noris i Ronaldo, likovni izražaju birača u obliku čiča Gliše, psovke i prostote. Nije priređena izložba tih kreacija, ali su CIK i osobe na brojanju angažovane, potrošile gotovo 15 dana i dnevnice naravno, iz budžeta naplatile. U glavnom Centru za brojanje glasova, ovaj put angažovano je 450 osoba. Danas su počeli sa prebrojavanjem listića pristiglih poštom, glasova koje su prikupili mobilni timovi ili DKP mreža. Za tih oko 90.000 očekivanih glasova, trebaće im kažu i do 15 dana. Koliko bi im trebalo za ponovljeno brojanje, obradu i unos podataka za 650.000 glasova, samo za predsjednika Srpske, nije teško zaključiti.

- To je ogroman posao koji treba da se uradi za sve to moramo imati broj biračkih mjesta za neke procjene da kažemo - ističe Adi Agić direktor Centra za brojanje glasova.

Kako god se završi ova epizoda iz serijala nezadovoljnih gubintika, iz CIK-a podsjećaju da su svi zahtjevi za ponovljeno brojanje, žalbe i pritužbe koje ovih dana pljušte, bar verbalno, preuranjeni sve do objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata. I kao preuranjeni, svi će biti odbijeni.