latinica  ћирилица
10/10/2018 |  21:13 | Autor: argumenti.rs

"Kormakova podgrijava nade poraženih"

Upućeni kažu da je američka ambasadorka u BiH Morin Kormak jako tužna zbog izbornih rezultata u Republici Srpskoj. Tužnija je bila, svjedoče isti, samo kada je njena favoritkinja Hilari Klinton poražena od aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa, piše portal Argumenti.
Ivanić, Kormakova i Govedarica - Foto: ilustracija
Ivanić, Kormakova i GovedaricaFoto: ilustracija

Pravda se danas da nije bila u "posjeti" Centralnoj izbornoj komisiji BiH dan poslije izbora, nego na dan izbora, što njenu "posjetu" čini skandaloznijom. Nije pitanje kada je odlazeća američka ambasadorka bila u prostorijama CIK-a, već šta će bilo koji ambasador u BiH u Centralnoj izbornoj komisiji, pa bio i američki?

Јasno je da su SAD posvećene "pružanju podrške izbornom procesu i demokratiji u BiH", samo nije najjasnije da li je sada američka ambasadorka "posvećenija" kada je potpuno jasno da su njeni puleni Ivanić i Govedarica neupitno i neumoljivo poraženi. Iskustva sa Balkanskog prostora govore da bi taj poraz bio daleko blaži da se američka ambasadorka nije trudila da im pomogne.

I SNSD je prije četiri godine, kada je Željka Cvijanović neznatno izgubila od Mladena Ivanića, upozoravao na nepravilnosti, ali ambasada SAD tada nije bila ovako agilna. Ali SNSD, kao državotvorna stranka, koja ima odgovornost za Republiku Srpsku, uvažila je sve odluke organa koji sprovode izbore.

Stejt department u svom saopštenju odmah nakon izbora poručio je i ono što Kormakova uporno prećutkuje, da se nada će se "ozbiljno početi raditi na formiranju vlasti" i da "ohrabruju pobjednike da budu dostojni u pobjedi, a one koji su izgubili u porazu". Neumorna ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak, očito odmetnuta od zvanične politike SAD i njenog predsjednika, i nakon poruke Vlade svoje države nastavlja da rovari, podgrijavajući nade gubitnika da 70.000 ili 30.000 glasova i nisu neka prednost u samom finišu prebrojavanja glasova.

Što je najgore, jedan od njih, Vukota Govedarica, još vjeruje da će volju građana iskazanu na demokratskim izbrima promijeniti Morin Kormak ili trg, na koji je danas besramno pozvao građane. Sada je više nego ikada jasnije zašto dezerter nije smio biti kandidat u trci za najvažnije mjesto u Srpskoj. Onaj ko je nije stvarao sa svojim drugovima za narod, u stanju je da je sruši zbog svoje sujete!