latinica  ћирилица
10/10/2018 |  21:28 | Autor: SRNA

Ekshumirani posmrtni ostaci devet srpskih žrtava "Oluje"

Na području Ličko-senjske županije u Hrvatskoj ekshumirani su posmrtni ostaci devet žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", saopšteno je iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica.
Ekshumacija, arhiv - Foto: RTRS
Ekshumacija, arhivFoto: RTRS

Ekshumacije su u protekla dva dana obavili nadležni organi Hrvatske na registrovanim grobnim mjestima, na kojima su pokopani posmrtni ostaci srpskih žrtava iz "Oluje".

Na pravoslavnom groblju u Vodoteču ekshumirani su posmrtni ostaci tri žrtve, na gradskom groblju u Otočcu jedne, na mjesnom groblju u Doljanima dvije, a na mjesnom groblju u Rudopolju tri.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Prema podacima Komisije, do sada je u regiji Like ekshumirano 240 lica, i to na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, kao i 58 posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovoj regiji od ukupnog broja ekshumiranih, 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu postignutih dogovora, ekshumacijama su svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici srpske Komisije za nestala lica.

U saopštenju se ističe da je nastavak ekshumacija od posebnog značaja za ubrzanje rješavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima.

Dodaje se da je značajna i saradnja nadležnih tijela u regionu, imajući u vidu humanitarni značaj ekshumacija, a posebno za članove porodica nestalih lica.