latinica  ћирилица
11/10/2018 |  10:20 | Autor: SRNA

Propale referendumske inicijative u Hrvatskoj

Hrvatski desničari i konzervativna udruženja doživjeli su težak udarac jer su propali potpisi za raspisivanje referenduma o smanjivanju prava nacionalnih manjina, prije svega srpske, te ukidanju Istanbulske konvencije.
Zagreb (Foto: nacional.hr) -
Zagreb (Foto: nacional.hr)

Ni za jedan referendum nije prikupljen dovoljan broj potpisa, a otkrivene su i brojne nepravilnosti, među kojima su potpisi umrlih lica, stranaca i žene sa djevojačkim prezimenima, koje su se u međuvremenu udale.

Pronađen je velik broj nevažećih potpisa. Na nekim listama koje se odnose na ukidanje Istanbulske konvencije, koja štiti, između ostalog, prava žena, utvrđeno je da potpisi pripadaju umrlim licima.

Otkriveno je i da su se potpisivali državljani drugih zemalja, naročito oni iz BiH, odnosno Federacije BiH.

Otkriveno je i da su neki potpisi kopirani sa već propalih inicijativa za neke druge referendume.

Politički analitičari primijetili su da kod dijela žena njihovo prezime ne odgovara činjeničnom stanju jer je naknadnom provjerom otkriveno da su na listi navedena njihova djevojačka prezimena.

To je i izazvalo sumnju da je riječ o prepisivanju imena sa neke stare liste, pa je daljim provjerama otkriveno da su prepisivana imena sa pet godina starih referendumskih inicijativa.

Organizatori referenduma nisu imali u vidu mogućnost da se dio potpisnica u međuvremenu udao i promijenio prezime.

Iza ovih inicijativa stoji uticajno klerikalno-desničarsko udruženje "Narod odlučuje", čiji je predsjednik Željka Markić, jedna od desničarskih perjanica Hrvatske.

Oni traže da se promijeni izborni sistem tako da bude smanjen broj poslanika i smanje prava parlamentarnim predstavnicima nacionalnih manjina.

Drugi referendum za koji je potpise prikupljala inicijativa koja se prozvala "Istina o Istanbulskoj", a koju je vodila časna sestra Kristina Pavlović, tražila je ukidanje Istanbulske konvencije, koju je Sabor ratifikovao.

Organizatori potpisa za referendum kojim bi bila smanjena prava manjina tvrdili su da imaju 407.000 potpisa.

S druge strane, inicijativa "Istina o Istanbulskoj", predala je 377.000 potpisa, navode hrvatski portali.