X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:04 | Izvor: SRNA

Oduzeta roba vrijedna više od 100.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH oduzeli su raznu robu u vrijednosti 101.300 KM u više odvojenih akcija na području Regionalnog centra Tuzla.
UIO BiH - Foto: RTRS
UIO BiHFoto: RTRS

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja su na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska u carinsko područje BiH, pronašli skrivenu i neprijavljenu robu u dva slučaja uz pomoć opreme koja je donirana od američke Ambasade.

Prilikom kontrole na putu Tuzla-Sarajevo oduzeta je roba stranog porijekla, i to 677 komada tekstilnih proizvoda - jakne, pantalone, haljine, majice, saopšteno je iz Uprave.

Pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za konačno carinjenje na području Regionalnog centra Tuzla pronađena je neprijavljena roba, i to 2.091 komad tekstilnih proizvoda - dukserice, pantalone i majice.

U saradnji sa Grupom za obavještavanje, a na osnovu operativnih saznanja, prilikom provjere prometa akciznih proizvoda pronađeno je 1.366 paklica cigareta koje nisu bile obilježene na zakonom propisan način.

Protiv počinilaca ovih nezakonitosti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Uprava poziva građane da na otvorenu liniju 080-02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, kao i poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima Uprave.